Spor büyüme çağındaki çocuklar için hem bedensel sağlık ve fiziksel gelişme yönünden, hem de iyi bir kişilik oluşması ve ruh sağlığı bakımından yararlı ve gerekli… Bu hepimizin bildiği bir gerçek aslında… Pekiş çocuğunuz hangi sporu yapmalı? Açık bir gerçek var Çocuklar becerileri ve ilgileri doğrultusunda spora teşvik edilmeli… Çocuğun spora ve düzenli egzersizlere özellikle jimnastik ve yüzme gibi sporlara en erken başlama yaşı 4 – 5yaş civarıdır. Çünkü aşırı yorgunluk ve bitkinliğe yol açacak çalışmalar, bedensel gelişim kadar ruhsal ve zihinsel gelişimi de olumsuz etkileyecektir.
Çocuklara sevdikleri sporu yapmalarında izin verilmelidir. Aile kendi istediği spor dalları için diretmemelidir. Spor alışkanlığı kazandırmak önemlidir. Çünkü ilköğretim çağında önceden kazanılmış motor becerileri temel alınarak atletizm, jimnastik, yüzme, kayma sporlarının temel hareket formları geliştirilmelidir. 9 – 11yaş grubunda spor dalına özgün temel teknik becerilerin kazanılması ön plana çıkar.
Yani özetle Yaşına uygun spor olmalı.. 3 – 5 yaş yürüme, koşma, yüzme, fırlatma, yakalama. 6 – 9yaş yüzme, koşma, jimnastik, giriş düzeyinde futbol, basketbol. Bir çocuğun organizeli takım oyunlarına katılabilmesi için en azından 6 – 7yaşlarında olması gerekir. Çoğu takım sporları fiziksel temas içermektedir. Bu nedenle 6 – 7yaşından küçük çocukların bu tür yoğun fiziksel temas içeren spor aktivitelerine katılmaları ve bu tür sert temaslara dayanabilmeleri, fiziksel yapıları yönünden uygun değildir. Bu bedensel yaralanmayla beraber duygusal yaralanmaları da beraberinde getirir
Çocuklarımızı spora yönlendirmekle kalmamalı ayrıca sportif aktivitelere yaşı ne olursa olsun katılan çocuğumuzun beslenmesine de önem vermeliyiz… Çünkü spor yapan çocukların enerji gereksinimleri karşılanmalıdır. Bazı spor türlerinde kilo kontrolü ve düşük beden ağırlığı önemli olmaktadır. Büyüme çağında çocukların demire gereksinimleri fazladır. Bedende demir depolarının yeterince dolu olması oksijen taşımasını sağlaması bakımından önemlidir. Spor yapan çocukların özellikle kırmızı et ve demir içeren diğer gıdaları tüketmeleri önerilir. Sağlıklı kemik gelişimi için günlük beslenmede kalsiyum yeterince olmalıdır.