BU BESİNLER EKLEM AĞRILARINA İYİ GELİYOR

  • Yazar :Ömer ÖZTÜRK
  • Eklenme Tarihi :26.11.2022 02:41

Hayatımızda sporun önemi çok büyük. Ama çoğumuz çeşitli bahanelerle spor yapmaktan kendimizi alı koyuyoruz. Bahaneden çok spor yapma alışkanlığımız olmadığı için ilerleyen yaşlarda vücudumuz bir çok noktada alarm veriyor. Özellikle de eklemlerde. Eklem ağrısı olmayan 40 yaş üstü çok az insan vardır.

Bu haftaki yazımda Ekrem ağrılarına yönelik yaptığım araştırmanın sonucunu sizlerle paylaşalım istedim. Halk arasında eklem iltihabı olarak da bilinen ve şiddetli ağrılara, sancılara, şişliklere ve sertliklere neden olan artrit, günlük hayatı oldukça olumsuz etkileyen bir hastalık. Zaman zaman oldukça şiddetli olabilen ve günler boyu devam eden ağrılar, gün içerisinde yapılan birçok fiziksel aktiviteyi sekteye uğratabiliyor. Bazı besinler ver besin grupları ağrıları artırırken bazıları da ağrıların hafifletilmesinde işe yarayabiliyor.

Çok farklı çeşitleri bulunan ve genellikle vücudun ürettiği iltihap sebebiyle oluşan artrit, eklemlerde meydana gelen ve oldukça ağrılı olan bir hastalıktır. Farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan artrit, temel olarak vücudun bağışıklık sisteminin yabancı maddelere karşı antikor üretmesi nedeniyle oluşan iltihaplara bağlı olarak gelişmektedir. Enfeksiyon temelli olarak ortaya çıkan iltihaplar sebebiyle de oluşabilen artrit, genel olarak kızarıklık, şişlik, yoğun ağrılar, acılar, sancılar, eklemlerde fonksiyon kaybı ve zaman zaman da ısı artışı gibi belirtiler ile kendisini gösterir.

Yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketmelisiniz. Yine yeşil yapraklı sebzeler de artrit ağrılarının azaltılmasında oldukça etkilidir. Antioksidan içeriği olarak oldukça zengin olan bu besinler, kemik sağlığı için de oldukça önemli olan kalsiyum açısından da önemlidir.

Omega 3 ihmal edilmemeli.

Artrit ağrıları ile başa çıkmada sana yardımcı olabilecek bir diğer besin öğesi de Omega 3’tür. Farklı balıklar olmak üzere farklı ceviz, gibi kuruyemişlerde de sıkça bulunan Omega 3, artrit ağrıları için de seni destekleyecek. Araştırmalar günde 600 mg’nin üzerinde Omega 3 alınması durumunda artrite bağlı sertliklerde ciddi oranlarda azalma olacağını ortaya koyuyor.

Narenciyeden asla vazgeçmeyin. Narenciyenin de artrit ağrıları ve diğer yan etkilerinin üzerindeki etkisi biliniyor ve doktorlar tarafından da sıkça tüketilmesi öneriliyor. Kemik gelişimini ve sağlığını destekleyen narenciye aynı zamanda oldukça iyi bir kolajen kaynağıdır. İçerisinde bolca bulunan C vitamini ile kan damarlarını, tendonları ve kemikleri bir arada tutan kolajenin artmasına yardımcı olur. Bununla birlikte artrit ağrılarının dindirilmesi ve hafifletilmesinde kullanılabilir.

Yukarıdaki besinler kadar Zerdeçal, şalgam, gibi besinleri de elinizden geldiği kadar çokça tüketin çünkü bu besinler tam anlamıyla eklem ağrılarının en büyük ilaçlarından.

Sağlıklı kalın….