RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI'NDA KAZANAN KİM?

  • Yazar :Mustafa Özkoca
  • Eklenme Tarihi :21.12.2022 14:50

25 Şubat'ta başlayan ve yaklaşık 10 aydır süren Rusya Ukrayna savaşı tüm hızıyla tüm azameti ile devam ediyor.

Rusya'nın tüm uyarılarına rağmen NATO'ya katılacağını belirten sınır komşusu Ukrayna'nın Avrupa'nın arkandayız dolduruşuna gelerek, savaşı uzatması ve Rusya'ya kafa tutması, Ukrayna'ya destek veren ülkelerin ona silah satması, Rusya'nın tüm rakiplerinin Ukrayna'ya destek vermesi ve Rusya'ya ambargo koymaları Rusya'yı daha çok çıldırttı ve savaşın uzamasına neden oldu.

Rusya Ukrayna Savaşı'nda Rusya'ya ambargo uygulama kararı Avrupa'da bumerang etkisi yaptı.

Rusya ekonomisinin %40'ını oluşturan akaryakıt gelirleri çok düşmese de Avrupa  bu kış almış olduğu ambargo kararından daha çok etkilenecek.

Varil başına 1 dolar diğer piyasalara göre Rus petrolünün fiyatını indiren Avrupa bu sayede Rusya'nın yılda 2 milyar dolar zarar etmesini sağlamış olsa da, Rusya karşı hamle yaparak kendisine Ambargo koyan ülkelere benzin ve gaz satışını durdurdu, dolayısıyla bu kış ambargo koyan Avrupa ülkelerinde sert geçecek şimdiden Almanya'da ormanlardan odun kesme eğitimleri verilirken Türkiye'den soba talebi hat safa'ya ulaştı Türkiye'deki imalatçılar soba yetiştiremiyor.

Kendini uyanık sanan Amerika en büyük aptallığı yaptı, en büyük darbeyi kendine vurmuş oldu, Amerika'nın enerji sektöründeki en büyük rakibi Rusya, Çin ve Hindistan'a varil fiyatına zam yapılamayan Rus petrolünü daha ucuza vermeye başladı.

Zaten Rus petrolünün en büyük tedarikçisi Çin ve Hindistan buradan aldığı daha ucuz petrol ile daha çok kar ediyor ve güçleniyor, aptal Amerika bu sayede kendi düşmanlarının eline koz vermiş oldu, verdiği bu karardan da geri adım atamıyor, hem avrupa hem kendi aldığı bu ambargo kararından Rusya'dan fazla kendileri etkilendi.

Amerika ve Avrupa'nın Rusya'ya uyguladığı bu ambargo adeta bumerang etkisi yaparak kendilerine döndü şu an dünyadaki akaryakıt ve tahıl krizindeki en büyük neden olan Rusya Ukrayna savaşı devam ettiği sürece aslında Rusya burada kilit nokta her şeyi o belirliyor o ne derse o oluyor çünkü herkes ona muhtaç hale geldi veya Rusya bunu daha önceden tasarladı herkesi kendine mahkum bıraktı.

Bu sayede savaşın bitmesini aslında Rusya'da istemiyor ta ki Ukrayna pes edene kadar çünkü 10 aydır büyük bir direniş gösterdi Ukrayna bir haftada biter denilen savaş 10 ay sürdü.

Burada olan Ukrayna halkına oldu, Avrupa'nın Ukrayna hükümetine verdiği destekle direniş gösterip gaza gelen Ukrayna bu savaşın devam edeceğini, Ukrayna halkının özgürlüğü için sonuna kadar mücadele edileceğini belirtmesi rusyayı daha da çıldırttı ve dolayısıyla daha çok kan akacak gibi.

NE DOĞUDA, NE BATIDA

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE

SAVAŞLARIN OLMADIĞI

BARIŞ VE KARDEŞLİĞİN HÜKÜM SÜRDÜĞÜ

GÜNLER GÖRMEK DİLEĞİYLE

ESEN KALIN...