Devlet kimdir?

  • Yazar :Kenan BOZKURT
  • Eklenme Tarihi :01.07.2022 10:39

Toplumumuzda devlet kavramı çok ütopik,erişelemez bir yapı olarak algılanır. Oysa Adalet saraylarımızda da yazdığı gibi aslında Hakimiyet Kayıtsız şartsız Milletindir. Yani bizlerindir. Yani biz varsak devlet vardır, biz varsak devlet memurları vardır. Buna kendilerini “ben devletim, devleti temsik ediyorum diyen tüm seçilmişler ve atanmışlar da dahildir.

 

Gelişmiş toplumlarda devleti temsilen yetkilendirilenler bir iş bir eylem yaptığında sürekli acaba Asiller ne der? diye düşünür ve halkın nabzını yoklar, sokağa kulak verir. Vatandaşta asil olduğunun bilinci ile devleti ve devleti yönetmeye yetkili kıldıklarını yönlendirir. Doğru yapıldığında alkışlar, yanlış bir eylem ve/veya harekette ise tepkisini ortaya koyar.

 

Bu yöntem devletin sadece kurumsal anlamda eğitim, güvenlik, iç ve dış politika veya ekonomik ya da yerel amaçla yaptığı faaliyetlerine  karşı ortaya konulan birşey değildir.

Ortaya konulan tavır temsile yetkili kıldıkları ve pramidin tavanından tabanına kadar  tüm kamu görevlilerinin yaptıkları tüm eylem ve hareketlere karşı aynıdır.

Mesela bir kamu görevlisi devletin imkan ve araçlarını şahsi veya ailevi iş ve işlemleri için kullanamaz.

 

Mesela kamu görevlileri işe gitmeden maaş alamaz veya istediği gün ve saate işe gidip gelemez.

 

Mesela kamunun imkan ve araçlarını özel olarak kendisinin veya  bir yakınının sokağına, bahçesine, havuzuna, yazlığına kışlığına evine hizmet etsin diye kullanamaz. Görev gereği üstte olan altta olanı özel ve şahsi işleri için görevlendiremez.

 

Mesela liyakat sahibi olmayan eş dost akrabasını işe alamaz veya bir mevki veya makama getiremez.

 

Mesela raporluyum deyip tatile gidemez, kamunun aracını hafta sonları özel aracıymış gibi kullanamaz.

 

Mesela devletin imkan ve kabiliyetleri halkın yararına kullandırıldığında bu eylemi size şunu yaptık, size bunu yaptık diyerek halka lütfeder gibi veremez.

 

Bu tür eylem ve hareketlerde bulunanlara karşı toplumun çok farklı tepkileri vardır.

 

Bazı toplumlar devleti temsilen o makamlarda yetkilendirilen veya kamu personeli sıfatı ile o makamlara gelenlerin bu tür kabul edilemez hareketlerine ve uygulamalarına karşı, gördükleri yerde alkış protestosu yapar. Veya çürük domates ya da çürük yumurta atar, yuhalar ıslıklar. Gördükleri yerde topluca sırtlarını dönerler.

Fakat genelde gelişmiş ülkelerdeki sözkonusu görevliler, bu tür tepkiler ve protestolarla karşılaşacaklarını bildikleri için  böylesi yüz kızartıcı, utanç verici, en hafif tabiri ile ahlâksız denilecek eylem ve hareketlerden kaçınırlar.

 

Çünkü bilirler  ki sokakta yuhalanacaktır, çarşıda avm de pazarda ıslıklanacaktır. Hatta ve hatta misafilerinin yanında çürük yumurta yiyecek, komşusundan azar işitecektir. Çocukları okulda arkadaşları tarafından dışlanacaktır.

 

Tüm bunları yaptıran olgu toplum bilincidir.

 Ez cümle;

 

Vatandaş olarak sözkonusu bütün bu bütçe imkan ve olanaklar devletin veya devleti temsilen yetkilendirilenlerin değil milletin bütçesidir, milletin imkan ve olanaklarıdır.

 

DEVLET MİLLETTİR.

Kalın Sağlıcakla.