1 TON DÖVİZ Mİ 1 TON FAİZ Mİ DAHA PAHALI ?

  • Yazar :Kenan BOZKURT
  • Eklenme Tarihi :30.04.2022 12:12

İlkokul yıllarımızda zekamızı ölçek için sorardı büyüklerimiz.

Söyle bakalım bir ton pamuk mu daha ağır yoksa bir ton demir mi ?

Aslında sizinde bildiğiniz gibi her ikisi de aynıydı.

 Şimdi gelelim ekonomiye.

 

Ekonomik göstergeler dikkate alınarak Merkez bankasının 2022 yıl sonu enflasyon tahmininde yaptığı düzeltme, her ne kadar gerçek yılsonu enflasyon beklentisini karşılayamasa da ekonomik krizi kabullenme adına umut verici gibi görünüyor.Bu ekonomik gerçeklerle faizi olması gereken seviye çekebilirsek,dövizde bir düşüş bu düşüş ile de fiyatların aşağıya çekilmesi sağlanabilir.

Maalesef ihracat için ihtiyaç duyduğumuz hammade ve ara malların %82’sini ithalat yolu ile karşılıyoruz. Bu da bizi cari açık sarmalına sürüklüyor. Yüksek kur ile ihracatta sağlanan artış aynı şekilde ithalatın da artmasına sebep oluyor.

 

Ancak yüksek kur ile sadece ihracat yapmak için ihtiyaç duyduğumuz malları değil, başta akaryakıt olmak üzere günlük yaşantımızda da ihtiyaç duyduğumuz diğer ürünleri de yüksek kur ile ithal etmek zorunda kalıyoruz.

İhracat herşey değildir. İthalata bağlı ihracat yapan bizim gibi ülkelerde yüksek kurun bir faydası yoktur.Cari açığı kapatmak ancak ithal etmeden ihraç yapıyorsak ve enerjide bağımsızsak mümkün olur.Aksi halde yüksek kur ile enflasyonu patlatırsınız.

 

İşin özü, iktisadi açıdan Faizdeki 2 kat  artış mı daha maliyetlidir, yoksa döviz kurunun 2 kat artması mı ? Zira kur korumalı vadeli mevduat uygulaması başladığında dolar 10,50 civarlarındaydı. Bu gün 15 Liraya dayandı. 10,50 de tutunup hatta daha da aşağılara düşmesi bekleniyordu olmadı. O halde yapılması  gereken  “sıfır enflasyon sıfır faiz” nihai hedefine ulaşana ve ekonomi düzelene kadar ekonomik göstergelerin gereğini yapıp faizleri yükselterek dövizi aşağı çekmek olmalıdır. Şu an uygulanan %14 faiz oranının ne kadar gerçekçi olduğu da başka bir tartışma konusudur.

 

Dövizin düşmesi ile sadece akaryakıtta ve doğalgaz da sağalanacak olan fiyat düşüşü tüm kalemlere yansıyacaktır.

Yani şu an 100$ olan bir varil petrolü 100x15= 1500 TL yerine

100X7= 700 TL alabileceğiz.

İhracatçı mı ne yapacak ? Varsın onlarda fiyata dayalı değil kaliteye dayanı rekabet yapmayı öğrensinler.

Hammadde ve aramal ihtiyaçlarını yurt içinden karşılamanın yollarını arasınlar.Hatta aramal üretecek sektörleri desteklesinler, istihdam sağlasınlar.

 Enflasyonu düşürmek adına faiz artışı hariç herşeyi denedik. Marketler zincirine sözde savaş açtık,Kdv indirdik, destekleme verdik,Tarım kredi kooperatiflerine  market açtırdık, akaryakıt ve doğalgazı destekledik, sgk pirimi ve isthidam desteği sağladık. Olmadı olmuyor olmayacak.

 

 Bir defa da dünyanın diğer ekonomilerinin uyguladığı yöntemi deneyelim.

 

Sonuçta Sıfır olmadıktan sonra %14’te faiz %30’da.

Kalın sağlıcakla.