KARNE GÜNÜ ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALI?

  • Yazar :Duygu Üstdağ
  • Eklenme Tarihi :17.06.2022 10:56

Öğrencilerin beklenen yaz tatili sonunda geldi... Bazı çocuklar bugün karneleriyle çok mutlu hissedip gururlanırken, bazı çocuklar da karneleri yüzünden kendilerini kötü hissedip üzülebilirler. Hatta aralarında birbirlerini kıskandıracak ve kızdıracak davranışlarda bile bulunabilmektedirler. Bu durumda kötü karne alan çocuğa çok fazla yüklenmemek birkaç gün bu konu hakkında baskı yapmamak gerekmektedir. Sonuçta aileler de bu durumdan çocuklar kadar etkilenebiliyor.  Aslında çocuğun dönem içindeki durumunun değerlendirmesini yapmak ve bir yol haritası çizmek amacıyla bakılması gereken karneler maalesef ki çocukların başarısızlığı kendilerine ve kişiliklerine atfetmelerine sebep olabiliyor. Bu noktada çocuklara karşı doğru yaklaşım oldukça önem taşıyor.

 

UNUTMAYIN KARNE SADECE BİR GERİ BİLDİRİMDİR!

 

Karne, çocuğun öğrenme süreçleriyle ilgili bir geri bildirimdir. Çocuğun kişilik özelliğinin, zihinsel kapasitesinin, yeteneklerinin tek başına göstergesi kesinlikle değildir. Alınan karne çocuğa ve ailesine, çocuğun yeterli olduğu ya da desteklenmesi gereken alanlar konusunda fikir verir. Karneyi sadece çocuğun başarısızlığı ya da başarısı olarak görmemeliyiz. Gerçek amaç, başarısız karne ile gelen çocuğu, başarıya motive edebilmek. Alışkanlıklarını kırma aşamasında onu desteklemek. Biz nasıl ki kocaman insanlar olarak başarılı ve daha az başarılı yönlerimizle bir bütünsek çocuklar da bir bütün. Hepsinin iyi ve az iyi yönleri var ama bunları değiştirmek her zaman mümkün. İşte anne baba ve eğitimci, çocuğu bu noktada cesaretlendirmekte çok önemli rol oynuyor.

PEKİ NE YAPMALIYIZ?

 

·       Çocuğunuza notları ne olursa olsun değerli olduğunu hissettirin. Karne bir kişisel başarı göstergesi değildir. Bunu önce sizin kabul etmeniz çocuğunuza olumlu yansıyacaktır.

·        Notlarını etkileyen sebepleri anlamaya çalışın ve çözüm odaklı yaklaşın.

 

·        Her ne olursa olsun başkalarıyla kıyaslamayın.

·        Kendi beklentilerinizi analiz edin bir aşırılık olduğunu düşünüyorsanız bunu çocuğunuza yansıtmamak için uğraşın.

          Öğretmenleri ile fikir alış verişinde bulunun.

·        Tehdit, azar, incitici sözler, ceza ya da şiddet gibi tutumların çözüm olmadığını unutmayın ve kesinlikle bu tutumlardan uzak durun. Asla diğer çocuklarla kıyaslayıp, isteklendirme düşüren davranışlarda bulunmayın.

·        Negatife odaklanmak yerine olumluya vurgu yapın ''Sosyal derslerde çok başarılısın diğer alanlarda da bu başarıyı gösterebileceğine inanıyorum'' gibi destekleyici yaklaşın.

·        Suçlayıcı yanlış tutumların çocuklarda yalan söyleme, içe kapanma, kendine zarar verme gibi sorunları tetikleyebileceğini, çocuğunuzun ruhsal sağlığını bozabileceğini, özgüvenini ve benlik saygısını düşüreceğini aklınızdan çıkartmayın. Önceliğiniz her zaman çocuğunuzun notları değil iyiliği olsun.

           Genelde söylenen ‘sen başarısızsın, seni okuldan alacağım’ gibi yanlış cümleler kullanmayın, unutmayın okul çocukların yeridir.

·         Eğer öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, fiziksel bir engel gibi sorunların olduğunu saptarsanız vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun.

·        Son olarak notları ne olursa olsun zorlu bir süreçten çıkan çocuğunuzun tatile ihtiyaç duyduğunu ve bunu hak ettiğini unutmayın. Tatil sürecinde çocuğunuzu sadece ders çalışması için baskı yapmayın. Eksiklerini belirleyip beraber çalışırız, ben yanındayım gibi destekleyici davranışlarda bulunun. Karnesi iyi de olsa kötü de olsa çocuğunuzu çok büyük maddi ödüllerden ziyade manevi değeri olan onu mutlu edecek küçük bir hediyeyle motive edin. En değerli hediyenin onunla geçirdiğiniz, ona ayırdığınız zamanlar olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun İyi vakit geçirmesi ve çocuğunuzla birlikte iyi vakit geçirebilmeniz için fırsatlar yaratın, desteğiniz çok önemli. Hepinize iyi ve mutlu tatiller dilerim…