YEŞİL VATANIMIZ ORMANLARIMIZ KAHRINDAN YANMIŞ OLABİLİR Mİ? - Hatay Gazetesi

YEŞİL VATANIMIZ ORMANLARIMIZ KAHRINDAN YANMIŞ OLABİLİR Mİ?

  • Yazar :ALİ DAL
  • Eklenme Tarihi :30.07.2025 10:57

Ah yeşil vatanım, mavi vatanım

Nicedir bu halin (?!) yangın yerisin

Ahını duydukça (?!) acıyor canım

İhmaller elinde (?!) can mı verirsin

 

"Vatan, vatan" diyen ağız çok ama

Ülkenin yırtığı (!!) tutmuyor yama

Bu gaflet reva mı yeşil vatana

Gelen çözümüyle beraber gelsin

 

Sürüp gider yeşil orman talanı

Beşli Çetelerin yağma (!!) alanı

Yangınlarda teslim (!!) geri kalanı

Yalansam (?!) bilenler doğruyu desin

 

Bu gidişle küser (!!) yağmur ile kar

Küle dönmüş yere (!?) gelmez ilkbahar

"Sultanım" derken de "sonuna kadar" 

"Yağmalayın!" diye buyur (?!) edersin

 

*

Sevgili okurlarım, 

Hazreti Muhammed'in "ilmin kapısı ve Konuşan Kuran" diye betimlediği Hazreti Ali (R. A) 

"Aynı kusuru, aynı yerde ikinci, üçüncü dördüncü kez tekrar etmiş veya etmekteyseniz, kusuru ve kusurluyu başka yerde aramayın, yegane kusurlu, aynı kusuru tekrar.edendedir..!!" diyor. 

Orman yangınlarını sadece duaya endeksleyen, Cumhurbaşkanı danışmanlarından Oktay Saral gibilerine ise,  asırlar ötesinden seslenen Hünkar Hacı Bektaş Veli: "İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.." diyerek, kafayı kumdan çıkarmasını öğütlüyor..!!

Aynen Derviş Yunus gibi... 

Derviş Yunus;

"İlim ilim bilmektir 

İlim kendin bilmektir

Sen kendini bilmezsen

Ya nice okumaktır" diyerek, ilimden habersizlere ve hakikatleri perdeleyenlere tembihini yapmıştır..!! 

Aydınlanmanın en hakiki temsilcisi  ve dahisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün; "EN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR, FENDİR..!" özdeyişini akıl etmeyen gafillere ve acizlere

ne deseniz Nafile..!! 

*

* Ekonomiyi, faizi ve enflasyonu "NAS" a, orman yangınlarını duaya; seli ve depremi kadere bağlayanlardan daha fazla da bir şey beklenmez..!! 

Hal böyleyken (?!)  "ormanlarımızın kahrından yandığını" söyleyen olursa, sakın şaşırmayın..!! 

*

Sevgili okurlarım, 

Her yıl artarak devam eden ve ciğerlerimizle birlikte çocuklarımızın geleceğinin yanışına çözüm bulması gerekenlerden zekâ sorunu yaşayanların(!!) tedbir almak yerine, Tanrı’ya yalvarılması tembihlemesi izah edilir bir şey değil..!! 

Yapay zekanın, devreye girdiği günümüz dünyasında, halen yangınların önlenmesini duaya, Nas'a ve kadere havale eden anlayışa (!!) itibar edenlerin vay ferasetine..!! 

Sevgili okurlarım, 

Ülkemizi artan oranda bir baştan başa saran yangınların önlenme 10-20 adet uçak, 3-5 gece görüşlü gece görüşlü helikopterler alımıyla olacak iş değil..!! Bu gibi palyatif önlemlerle, azmış yarayı yüzeysel pansuman yapmakla da olmaz..!! Ülkenin dört bir yanında, süren orman yangınlarıyla etkili mücadele yapmak için asker, sivil, kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri, köylülerden oluşan geniş katılımlı ve eğitimli müdahale Yöntemleri devreye konulmalıdır..!! 

Aksi halde Bursa’da Ege’de, Karabük’te, Manisa’da, Muğla’da, Eskişehir'de, Kahramanmaraşta, Hatay'da yangının  kontrolü hiç de kolay görünmüyor..!! 

Seferberlik bilinciyle hareket edilmediği takdirde, alınacak uçaklar ve helikopterler müdahalede yetersiz kalırlar..!! 

Ayrıca günümüzde orman yangını risklerinin, artık iklim değişimi koşullarına göre yeniden planlanması gerekiyor... 

Artık her şeyin Ankara’dan veya Orman Bakanlığı’ndan yönetimi mümkün değildir!!