Muharrem ayında oruç tutmak gerekir mi - Hatay Gazetesi

Muharrem ayında oruç tutmak gerekir mi

  • Yazar :Adnan Arslan
  • Eklenme Tarihi :05.08.2022 09:55

Soru : Muharrem ayında oruç tutmak gerekir mi?

Cevap : Peygamber Efendimiz (sav) "Ramazan'dan sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem'de tutulan oruçtur." buyurmuştur.

Bu orucu muharremin dokuzuncu ve onuncu ya da onuncu ve on birinci günü tutmak sünnettir.

Not: ( 30.07.2022) Yarın 1 Muharrem’dir. Hicri 1444 yılına girmiş oluyoruz. Hayırlı olsun. Muharrem ayının bereketinden müstefid olmayı Allah (cc) hepimize nasip eylesin. Rabbımız ülkemizi ve dünyamızı afetlerden muhafaza eylesin. İsteyen oruca niyet edebilir.

 

Soru: Dinimiz hayvanlara işkenceye nasıl bakıyor?

Cevap: İnsan hayatının her noktasına sözü olan Güzel Dinimiz, haklardan bahsederken tabiki hayvan haklarınada dikkatimizi çekmektedir.

Boynuzsuzun boynuzludan hakkını alacağı hesap gününde insanlarda hayvanlara yaptıkları eza ve cefadan dolayı hesaba çekilecektir. Hayvanlara çekemeyecekleri yükü yüklemek, dövmek, işkence yapmak, aç, susuz bırakmak hem caiz değildir hem de merhametsizliktir. Yeryüzündekilere acımayanlara Allah (cc) da merhamet etmez.

İslam'da hayvanları dövüştürmek haramdır.

Müslüman hakkı, gayr-i müslim hakkı, komşu hakkı, ana baba hakkı vb. helalleşmeyle Ahirete bırakılmayabilir. İnsanlar konuşarak anlaşır. Peki hayvanlarla nasıl helalleşeceğiz.

 

 

Soru:Kardeşimi emekli maaşı alması için şirketimde çalışıyor gibi gösteriyorum.Sigortasını ödüyorum. Bu dinimize göre uygun mudur?

Cevap: Kamu idaresi emeklilik maaşının bağlanmasını belirli şartlara bağlamıştır. Dolayısıyla emeklilik maaşının hak edilebilmesi için o şartların yerine gelmesi lazımdır. Şayet bu şartlar gerçekleşmediyse yalan beyanla emekli olmak devleti ve kurumları aldatarak menfaat temini anlamına gelir ki bu da caiz olmaz. Buna destek olanlar da vebaldedir.

Müslüman dosdoğru olmalıdır. Hem kendi kendisini aldatmamalı, hem de başkalarını aldatmamalıdır.

Hele kamu hakkının sözkonusu olabileceği iş ve işlemlerde kesinlikle yalan beyanda bulunmamalıdır.Kul hakkıdır, haramdır.

 

Soru:Kan kardeş dinimizde süt kardeş gibi midir? Kan kardeşle evlenmek caiz midir?

Cevap: Şüphesiz kan ihtiyacı olan bir hastaya kan bağışında bulunmak çok sevaptır. Fakat bu durum, kan verenle, hastayı,  kan sebebiyle asla kardeş yapmaz. İster bir damla olsun, isterse vücudun bütün kanı yenilensin, süt emmede olduğu gibi birbirlerinin kardeşi olmazlar. Böylece birbirlerine mahrem olmazlar. (Mahrem; birbirleriyle evlenmeleri ebediyen caiz olmayanlardır.) Yani, kan bağışı yapan yabancı bir erkekle, kanı vücuduna alan yabancı bir kadının evlenmesinin hiçbir engeli yoktur. Süt kardeşliği ise evlenmeye kesinlikle engeldir.

 

Soru:Rahatsızlığımdan dolayı burnumdan ameliyat oldum. Burnum sargı ile sarıldığı için burnuma su alamıyorum. Boy abdestim ve normal abdestim oluyor mu?

Cevap: Evet, abdestleriniz tamamdır. Burun ameliyatından sonra buruna sarılan sargı (bandaj veya tampon vb.) burna suyun verilmesine engeldir. Doktor su vermeyi yasakladıysa suyu kullanmamak gerekir. Normal abdestte burna su vermek sünnettir. Bu durumda su verilmese de abdest tamamdır.

Boy abdestinde ise burna su vermek farzdır. Ancak ameliyat gibi zaruri durumlarda doktorlarımızın tavsiyesine uymak gerekir. Bu durumdaki birisi burnuna su vermeyecektir. Islak elle meshedilir. Eğer meshetmenin de zarar vereceğini doktor söylediyse meshetmek de terk edilir. Boy abdesti tamamdır.

 

Soru:Biz imama uymuş namaz kılıyorken birisi “yer verin ben de safa gireyim“ dedi. Biz de hareket ettik ve ona yer açtık. Bizim namazımız bozuldu mu?

Cevap: Evet, ikinizin de namazı bozulur. Namazda olan birisine “ileri git“  veya “safa girebilmem için yer ver“ diye dışardan biri tarafından emir verilse ve namaz kılan kişi bu emre uysa namazı bozulur. Namazın iadesi gerekir. Fakat namaz kılan kimse böyle bir talep olmadan  kendi isteğiyle çekilerek yer verirse namazı bozulmaz.