DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a 2021 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna tanıtılan Milli Uzay Programı’nın akıbetini sordu.
Ekmen, Milli Uzay Programı’nın tanıtımını şu sözlerle hatırlattı:
“Türkiye'nin uzaydaki 10 yıllık vizyon, strateji, hedef ve projelerinin yer aldığı Milli Uzay Programı, 9 Şubat 2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde büyük bir coşku ile Türk ve Dünya kamuoyuna tanıtılmıştı. Türkiye adına tarihi bir dönüm noktasına şahitlik etmek üzere bir araya geldiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında “Bu program, gerçekçi ama bir o kadar da rekabetçi hedefleri kapsayan içeriğiyle ülkemizin uzaydaki yol haritası olacaktır. Küresel uzay yarışında, ülkemizi üst liglere taşıyacak bu yol haritasının başarıyla hayata geçmesini diliyorum.” ifadelerini kullanmıştı. Sayın Cumhurbaşkanı, “Paylaşacağımız hedefler, bir hayal ürünü değil, havacılık ve uzay teknolojilerinde bugüne kadar başardıklarımızın bir üst noktaya taşınmasıdır.” ifadelerini kullanarak Milli Uzay Programı kapsamındaki 10 hedefi tek tek açıklayarak ilk hedefin gerçekleşme tarihi olarak 2023 yılı ilan edilmişti. Dolayısıyla 2024 yılına girdiğimiz bu günlerde program hedeflerinin ne aşamada olduğu kamuoyu tarafından merak edilmektedir.”
Mehmet Emin Ekmen, tarihi ve stratejik önemi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından vurgulanan, Türkiye’nin bölge ve dünya siyasetinde layık olduğu düzeye erişebilmesi için geç bile kalınmış olan ve vatandaşlarımız tarafından heyecanla beklenen Milli Uzay Programının akıbetini öğrenmek için Sayın Bakan’a şu soruları yöneltti:
Birinci hedef olan “Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Ay’a ilk teması gerçekleştirmek” başarıya ulaştı mı? Ulaşmadıysa hangi aşamadadır ve ne zaman gerçekleştirilmesi planlanmaktadır?
İkinci hedef olan “Yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari marka ortaya koymak” hangi aşamadadır ve ne zaman gerçekleştirilmesi planlanmaktadır?
Üçüncü hedef olan “Türkiye’ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek” hangi aşamadadır ve ne zaman gerçekleştirilmesi planlanmaktadır?
Dördüncü hedef olan “Uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak” hangi aşamadadır ve ne zaman gerçekleştirilmesi planlanmaktadır?
Beşinci hedef olan “Uzay havası ya da meteoroloji olarak tabir edilen alana yatırım yaparak, uzaydaki yetkinliğimizi artırmak” hangi aşamadadır ve ne zaman gerçekleştirilmesi planlanmaktadır?
Altıncı hedef olan “Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha ileri bir seviyeye ulaştırmak” hangi aşamadadır ve ne zaman gerçekleştirilmesi planlanmaktadır?
Yedinci hedef olan “Ülkemizde uzay sanayii ekonomi sistemini daha da geliştirmek” hangi aşamadadır ve ne zaman gerçekleştirilmesi planlanmaktadır?
Sekizinci hedef olan “Bir uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurmak” hangi aşamadadır ve ne zaman gerçekleştirilmesi planlanmaktadır?
Dokuzuncu hedef olan “Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağımızı geliştirmek” hangi aşamadadır ve ne zaman gerçekleştirilmesi planlanmaktadır?
Onuncu hedef olan “Bir Türk vatandaşını uzaya göndermek” hangi aşamadadır ve ne zaman gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.