Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), yarım asrı geride bıraktı. 15 Ağustos 1974’te kurulan şirketin 50’nci kuruluş yıl dönümü nedeniyle bir tören düzenlendi. BOTAŞ’ta düzenlenen etkinliğe katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye, artık kendi doğal gazını üreten, tedarik kaynaklarını çeşitlendirmiş, güçlü altyapısı ve tedarik portföyü sayesinde ihracat kabiliyeti olan bölgesinin ve Avrupa’nın arz güvenliğine katkı sağlayan lider bir ülke haline gelmiştir. Ülkemizin bu anlamda markası, bayrak taşıyıcısı BOTAŞ’tır.” dedi.
50. yıl kutlama töreninde Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, BOTAŞ Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ile kurum yöneticileri ve çalışanları hazır bulundu. BOTAŞ’ın 50 yılını anlatan video gösteriminin ardından bir konuşma yapan Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerjide merkez ülke konumunu güçlendiren başarılı projeleri BOTAŞ vasıtasıyla hayata geçirdiklerini ifade etti.
12 Milyar Metreküplük Depolama Hedefi
Bakan Bayraktar, enerjide arz güvenliğini sağlamaya yönelik Silivri ve Tuz Gölü’nde iki yeraltı depolama projesini hayata geçirdiklerini belirterek “Bugün itibariyle Silivri’nin 4,6 milyar metreküp, Tuz Gölü’nün de 1,2 milyar metreküp olmak üzere toplam 5,8 milyar metreküp doğal gaz depolama kapasitesi bulunuyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde ülkemizde toplam 12 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu sayede ülkemizin yıllık kullandığı doğal gazın yüzde 20'sini depolar hale geleceğiz.” dedi.
8 Yılda 5 Kat Arttı
Türkiye’nin doğal gazdaki güçlü altyapısının en önemli unsurlarından birinin FSRU’lar olduğunu ifade eden Bayraktar, “Bugün itibarıyla LNG alma kapasitemizi 8 yılda 5 kat artırmış durumdayız. 2016’da 30 milyon metreküp olan günlük sıvılaştırılmış LNG alma kapasitemizi bugün yaklaşık 160 milyon metreküp seviyesine taşıdık. Bu sayede Türkiye ihtiyacı olan gazın yarısını rahatlıkla sıvılaştırılmış doğal gaz ile tedarik edebilecek altyapıya sahip oldu.” diye konuştu.
34 Ülkeyle Ticaret
Bayraktar, Türkiye’nin bugün 34 farklı ülkeyle doğal gaz ticareti yaptığını anlatarak “Doğal gaz merkezi olmamız için güçlü bir altyapı ile birlikte güçlü ve büyük bir piyasaya da ihtiyacımız var.” dedi.
Doğal Gaz Ağları
81 ilde 862 yerleşim yerine ve 212 OSB’ye doğal gazı götürdüklerini kaydeden Bayraktar, “Yaklaşık 72 milyon vatandaşımız doğal gaza ulaşabiliyor. 20 bin kilometrelik iletim, 200 bin kilometrelik dağıtım hattına sahibiz. Tüm yurdu adeta doğal gaz ağlarıyla örmüş durumdayız.” diye konuştu.
Bayrak Taşıyıcısı
Bayraktar, Türkiye’nin kendi doğal gazını üreten, tedarik kaynaklarını çeşitlendirmiş, güçlü altyapısı ve tedarik portföyü ile ihracat kabiliyeti olan bölgesinin ve Avrupa’nın arz güvenliğine katkı sağlayan lider bir ülke haline geldiğini vurgulayarak “Ülkemizin bu anlamda markası bayrak taşıyıcısı BOTAŞ’tır.” ifadelerini kullandı.