ZATÜRRE VAKALARINDA ARTIŞ

  • Eklenme Tarihi :03.11.2022 | 11:11
  • Muhabir :

Hekimler, son haftalarda grip benzeri şikayetlerle gelen hastalarda, artan şekilde zatürre vakası ile karşılaştıklarını ifade ediyor.

ZATÜRRE VAKALARINDA ARTIŞ

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, şikayetler uzadıkça iş, okul gibi günlük aktivitelerin yoğunluğu ile de birleşince tablonun zatürreye dönmeye başladığını ifade etti. Prof. Dr. Özkaya, “Son günlerde polikliniklerde ve acillerde bu uzamış grip benzeri tablonun sonrasında artmış zatürre vakaları ile karşı karşıyayız.” dedi.

Prof. Dr. Şevket Özkaya, COVID 19 salgınının son durumu hakkında da bilgi vererek, “uzun zamandır artık ağır vakaların olmadığı, serviste ve yoğun bakımlarda yatan hastaların olmadığı bir dönemi yaşamaya devam ediyoruz.” diye konuştu.  COVID 19’un öldürücü bir hastalık formundan çıkararak, hafif geçirilen grip benzeri bir tabloya dönüştüğünü belirten Prof. Dr. Özkaya, son birkaç haftadır özellikle erişkinlerde 1 haftadan daha uzun süren öksürük ve halsizlik şikayetleri görüldüğüne dikkat çekti. Bunun alışılan grip virüsüne benzemekle birlikte daha uzun sürdüğü bilgisini verdi. Prof. Dr. Özkaya’ya göre grip virüsü bir iki gün semptomatik seyrederken, son günlerde bu şikayetlerin günlerce sürdüğü bir tablo dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Özkaya, ayrıca okulların açılması ile son günlerde okula giden çocukları olan anne ve babaların hastalanmaya başladığını ifade etti. Kliniklerde bu hastaların oluşturduğu yoğunluğa dikkate çeken Prof. Dr. Özkaya, “Çocuklar hastalığı bir iki günde atlatırken anne ve babalarına bulaştırarak günlerce öksürük başta olmak üzere uzamış şikâyetlere neden olmaya başladı.” şeklinde konuştu 

Peki grip aşısı, zatürre aşısı ve COVID 19 aşısı kimlere? Ne zaman yapılmalı?

Prof. Dr. Özkaya, COVID 19 aşısının şu an bu virüs ölümcül olmaması sebebiyle özellikle riskli grup olan yaşlılar ve kronik hastalığı olanlara uygulandığını belirtti. Ayrıca bu sene içinde COVID 19 aşısı olmayan vatandaşlarında rapel dozlarını yani pekiştirme aşılarını yaptırmalarını önerdi. Grip aşısının ise yine yaşlı ve özellikle akciğer olmak üzere kronik hastalığı olan, sık grip olan ve grip olduğunda ağır geçiren vatandaşlarımızın bu ay içinde olmalarını tavsiye etti. Prof. Dr. Özkaya, son zamanlara zatürre vakalarındaki artışa rağmen zatürre aşısındaki zamanlamanın önemine değindi. Zatürre aşılarının her yıl değil, kronik ve riskli olan gruplarda en az 5 yılda bir yapılmasına dikkat edilmesini söyledi.