Yükseklik korkusu, psikolojik ve olumsuz etkiye sahip olup akrofobi olarak da bilinir. Bu rahatsızlık ile karşılaşan kişiler, yüksek bir yerde bulunduklarında kendilerini kaygılı hissederler. Yüksek olarak nitelendirilen durum kişiye bağlı olarak değişebilir.
Bazı kişiler için ifade edilen yüksek terimi, merdivenler iken diğerlerinde yüksekliği hayal etmek panik durumunun yaşanmasına neden olabilir. Bu rahatsızlık ile karşılaşan kişiler, yüksek katlı binalarda yaşamak ya da kısa süreli bulunmak istemez, ulaşım sırasında uçak kullanmaz ya da asansör ile çıkılan noktalardan kaçınabilir. Bu engellemelerden kaynaklı olarak yükseklik korkusu kişinin hayat standartlarında bazı düşüşlerin nedeni olabilir.
Yükseklik Korkusu Belirtileri Nelerdir?
Yükseklik korkusu yaşayan kişileri bazı belirtiler ile karşılaşabilir. Bu belirtilerin tamamı kişide görümeyebileceği gibi her bireyde de aynı şiddete sahip olmayabilir.
Genel olarak sınıflandırıldığında yüksek korkusu belirtileri şunlardır:
Kişi yüksek bir noktada bulunduğunda kalp çarpıntısı ile karşılaşabilir. Kalp atış ritmi normal kabul edilen hızın çok daha üzerine çıkabilir. Aynı zamanda kalp çarpıntısını panik, nefes darlığı ya da korkuda izleyebilir.
Bazı kişilerde titreme de görülebilir. Yüksek bir noktada bulunduklarında ya da aşağıya doğru baktıklarında ellerinde ya da tüm vücutlarında titreme tepkisi oluşabilir.
Baş dönmesi de yükseklik korkusu yaşayan kişilerin sık karşılaştığı durumlardan biridir. Yüksekte olduğunu bilmek kişinin baş dönmesi ve bazı durumlarda mide bulantısı ile karşılaşmasına neden olabilir.
Aşırı terleme durumu da yükseklik korkusu yaşayan kişilerde karşılaşılan belirtilerden biridir Kişi ortam sıcaklığından bağımsız olarak terlemeye başlayabilir. Terleme durumu, yüksek bir ortam ile karşılaşıldığı an başlayabilir.
Yükseklik korkusu yaşayan kişilerde panik olma ya da donup kalma da görülebilir. Kişinin özelliklerine bağlı olarak iki farklı durum korku nedeniyle oluşabilir. Kişi normalden hızlı ve tedirgin bir şekilde hareket edebileceği gibi korku anında donup kalabilir.
Akrofobi belirtileri, yükseklik durumu ile karşılaşıldığında oluşur. Yükseklik durumu ise kişiye bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda kişinin kendini yüksek bir konumda düşünmesi de rahatsızlığın tetiklenmesine neden olabilir.
Yükseklik Korkusu Neden Olur?
Yükseklik korkusu neden olur sorusunun farklı yanıtları vardır. Bu yanıtlar şu şekilde sıralanabilir:
Yükseklik korkusunun yaygın nedeni genetik yatkınlıktır. Korkuyu yaşayan kişinin, anne ya da babasında bu durum görünüyorsa çocukta da karşılaşılabilir. Aynı zamanda dede, anneanne ya da babaanneden de bu yatkınlık geçebilir.
Akrofobi rahatsızlığının diğer bir nedeni ise travmalardır. Çocukluk döneminde yaşayan bir olay ya da korku tedavi edilmediğinde yetişkinlik dönemine de ulaşabilir.
Kişi çocukluk döneminde bir travma yaşamamış olsa da korkusunun nedeni o zamanından kaynaklı olabilir. Ebeveynlerin balkon kenarına yaklaşma, merdivenlerden sıkı tutun gibi uyarıları zaman ile çocukta birfobioluşmasına neden olabilir.
Akrofobi rahatsızlığı, temelde kişinin kendine zarar geleceğini düşünmesinden kaynaklanır. Kişide korku oluşmasını sağlayan düşünce, o yüksek bir noktada iken yaşanabilecek bir kaza ile düşebilir ve zarar alabilir. Korku ve panik halinin tetiklenme nedeni kişinin kendini korumak istemesinden kaynaklı olabilir.
Yükseklik Korkusu Tanısı Nasıl Konulur?
Yükseklik korkusundan şüpheleniyorsanız öncelikle korkununun boyutunu belirlemelisiniz. Etrafınızdaki kişilerin herhangi bir tereddüt yaşamadığı durumlarda panikliyorsanız doktor muayenesine gidebilirsiniz.
Yükseklik korkusu tanısı, psikiyatrist doktorlar tarafından konulur. Bu doktorlar, kişinin korku yaşadığı durumlar hakkında bilgiler alır. Psikolojik ve fiziksel belirtileri izledikten sonra teşhisi koyar.
Ardından korkunuzun düzeyine bağlı olarak sizi çeşitli tedavi tekniklerine yönlendirir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi de uygulanabilir. Teşhis sürecini etkileyen diğer bir faktör ise zamandır. Kişi bu korku durumu ile 6 ay boyunca karşılaşmış ise teşhis netleşir.