Hatay Tabip Odası Başkanı Dr Sevdar Yılmaz, sağlık sisteminin artık işlemez ve çökmüş duruma geldiğini kaydetti. Hatay Tabip odası Yönetim Kurulu 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Atatürk anıtına çelenk sundu. Anıta Çelenk sunan yönetim kurulu üyeleri, istiklal marşını hep bir ağızdan okudu.
Hatay Tabip Odası Başkanı Dr Sevdar Yılmaz, “Son yıllarda sağlık sisteminde yapılan değişiklikler ile sağlık hizmetinin ticari boyutunun ağır basması ve sağlık alanında yozlaşmalara yol açması sonucunda gelinen noktada ülkemiz sağlık sisteminin, yenidoğan skandalında olduğu gibi artık işlemez ve çökmüş duruma geldiğini kaydetti.
BÖLGESEL İHTİYAÇLARA GÖRE MERKEZİ OLARAK PLANLANACAK
Yılmaz, sıklıkla eleştirdikleri mevcut sağlık sisteminin yerine başka bir sağlık sistemi getirilebileceğini belirterek, çözüm yollarını şöyle sıraladı, “Sağlık finansmanında içinde hastalardan alınan katkı paylarının yer aldığı prime dayalı bir finansman modeli uygulanmakta. Bizim önerimizde sağlık merkezi bütçeden finanse edilecek. Katkı payları, ilave ücretler, tamamlayıcı sigorta gibi ücretler gerekmeyecek. Sağlık hizmetini sunan ve finanse eden aynı kurum olacak. Sağlık Bakanlığı ruhsat verdiği ilaçların tamamını ödeme listesine alacak. Kamu kaynakları ile özel sağlık kuruluşlarının finansmanına son verilecek. Öncelik, koruyucu sağlık hizmetleri olacak. Basamaklandırılmış bir sağlık sistemi kurulacak. Bütün çalışma, üretim ve eğitim alanlarını kapsayan entegre bir sistem haline getirilecek. Bölgesel ihtiyaçlara göre merkezi olarak planlanacak.”
YÖNETİMLERDE CİNSİYET KOTASI UYGULANACAK
“Sağlık politikaları belirlenirken hem uygulama hem denetim süreçlerinde meslek örgütleri, sendikalar ve toplum temsilcilerinin katılımı sağlanacak. Sağlık yönetimi kamunun yönetiminde olacak. Taşeron, hizmet alımı, kamu özel iş birliği gibi uygulamalar olmayacak. Hastane yönetimlerinde, karar süreçlerinde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının demokratik katılımı ile mesleki özerkliklerinin yeniden kazanılması sağlanacak. Hekimleri ve sağlık çalışanlarının hakları korunacak, liyakat ve ekip çalışması esas alınacak. Çalışma ortamlarında iş güvenliği sağlanacak, sözleşmeli çalışma olmayacak. İnsanca yaşayabilecek bir ücret garantisi verilecek. Sağlık ortamları özellikle kadın çalışanların ihtiyaçları gözetilecek şekilde donatılacak; yönetimlerde cinsiyet kotası uygulanacak.”
BAŞKA BİR SAĞLIK SİSTEMİ MÜMKÜN
“Sağlık kurumlarında niteliği ölçen; polikliniklerde hastaya ayrılan süre, hastanede yatış süresi, komplikasyon oranları, iyileşme oranları gibi objektif olarak evrensel ölçekler ve kriterler kullanılacak. İş barışının sağlanması için sağlık çalışanları arasındaki kadro farklılıkları kaldırılacak. İşyeri hekimleri işverenlerden maddi olarak bağımsızlaştırılacak ve yetkileri olan bir sistem kurulacak. Sağlık personeli atamalarında güvenlik soruşturmaları, çalışırken hukuksuz açığa almalar kaldırılacak. Başka bir sağlık sistemi ve başka bir hekimlik ortamı mümkün!”