Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilmektedir ? - Hatay Gazetesi

Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilmektedir ?

  • Eklenme Tarihi :05.11.2024 | 12:08
  • Muhabir :Haber Merkezi

Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilmektedir ?

Enfekte olmamış tırnak batması hastanın normal şartlarında tedavi edilir. Ayrıca ayak tırnakları deriyi delerse veya herhangi bir enfeksiyon belirtisi gösteriyorsa tıbbi müdahale önerilir. Enfeksiyon belirtileri ateş, şişme, kızarıklık ve irin içerir.

Batık tırnağı tedavi etmek amacıyla birey ayaklarını günde üç ile dört defa en az 15 ile 20 dakika ılık sabunlu suda bekletmeyi deneyebilir. Fakat diğer zamanlarda parmaklar kuru tutulması gerekmektedir. Zeytinyağına bandırılmış bir pamuk yardımıyla aradaki boşluğa yerleştirmek, tırnak ile deri arasının açılmasına yardım etmektedir.

Batık tırnakları tedavi etmek için bireyler ayaklarını günde 3 ila 4 kez en az 15 ila 20 dakika ılık sabunlu suda bekletmeye çalışabilirler. Ancak diğer zamanlarda parmaklar kuru tutulmalıdır. Boşluğa koymak için zeytinyağına batırılmış pamuğun kullanılması tırnak ile cilt arasındaki boşluğun açılmasına yardımcı olacaktır.

Bazı hastalarda parmak ateli ya da ayak koruyucusu kullanımı da tırnak batmasını hafifletmekte bireye yardım etmektedir. Doktor tavsiyesi altımda kullanılabilecek bazı ilaçlar ağrıyı önlemek için kullanılmaktadır.

Ev tedavisi süresinde birkaç gün içerisinde sonuç verebilmektedir. Eğer tırnak batması yapılan ev tedavileri yanıt vermeme durumunda, ağrı kötüleşir, yürümekte ya da diğer aktiviteler esnasında zorluk çekiliyor ise doktora gidilmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda tırnak batması evde yapılacak olan tedavileri yanıt vermez ise ya da bir enfeksiyon meydana gelir ise, bir cerrahi müdahale yapılması gerekir. Özellikle enfeksiyon durumlarında, bütün ev tedavilerinin bırakılması ve acilen tıbbi müdahaleye başvurulmalıdır.

Tırnak batması için çeşitli cerrahi tedavi türleri bulunmaktadır. Örnek olarak kısmi tırnak çıkarma işlemi sadece insanın cildine saplanan tırnak çıkarma işlemi gerçekleşir. Bu zaman esnasında doktor bireyin ayak parmağı uyuşturur, sonrasında ayak tırnağının genişlemesine azaltır. Yapılan araştırmalara göre bu tarz yapılan tıbbi müdahalenin gelecekteki tırnak batmasını yüzde 98 oranında önlediğini göstermiştir