TİK NEDİR? - Hatay Gazetesi

TİK NEDİR?

  • Eklenme Tarihi :27.02.2024 | 19:56
  • Muhabir :Haber Merkezi

TİK NEDİR?

Davranış bozuklukları arasında yer alan tik, istem dışı olarak yapılan hareketlerdir. Kişi farkında olmadan bir takım alışılmadık hareketler yapar. Bu hareketler hiçbir sebep olmadan gerçekleştirilebildiği gibi, bazı tetikleyici unsurlar sonucunda da meydana gelebilir.

 

Tik bozukları bir takım hareketler şeklinde gerçekleşebildiği gibi, sesli bir şekilde de gerçekleşebilir. Hareketli ya da sesli bir şekilde gerçekleşen bu tikler, tiki bulunan bireye fiziksel temasta bulunulması, kelimelerle ya da görsel olarak kişinin uyarılması sonucu meydana gelebilir.   

FİZİKSEL TEMAS TİKLERİ

Fiziksel temas sonrası meydana gelen tikler en sık rastlanan tikler arasındadır. Bu tikler kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Kendisine dokunulan kişi bu duruma reaksiyon göstermektedir. Bölgesel olarak herkesin hassas olduğu bölgesi birbirinden farklıdır.

Kimileri karın bölgesine dokunulduğu zaman bir tepki olarak tik bozukluğu sergiler kimileri de kol, el, bacak, yüz vb. bölgelerine temasta bulunulduğu zaman tik dediğimiz davranış bozukluğunu gösterebilir.

Halk arasında bazı insanlar bu durumu bir şaka olarak görmekte ve tiki bulunan bireyin üzerine gitmektedirler. Bu oldukça yanlış bir davranıştır. Kişinin tikini tetikleyen fiziksel temaslarda bulunulması, temasta bulunan kişiye keyif verse de temasta bulunulan kişiyi zor duruma sokmaktadır.

SÖZSEL TİKLER

Tikler fiziksel temas sonucu oluşabildiği gibi, sözsel olarak da meydana gelebilir. Ağızdan çıkan bazı sözler kişinin tiklerini tetikleyebilir. Tıpkı fiziksel tiklerde olduğu gibi, sözsel tikler de şaka aracı olarak kullanılmaktadır.

Kişinin bu zaafını tespit eden arkadaşları özellikle bu kelimeyi tekrar ederek kişiyi zor duruma sokmakta ve bu zaafı eğlence malzemesi haline getirmektedirler. Tikler zaman içerisinde kaybolmaktadır. Ancak çevre faktörü oldukça önemlidir.

Kişinin tiklerini tetikleyen durumların üzerine gidildiğinde unutulan tik yeniden ortaya çıkar. Kişi tiklerini gün yüzüne çıkaran etmenlerden uzun bir süre boyunca uzak kalabilirse zaman içerisinde bu tiklerinden kurtulabilir.

GÖRSEL TİKLER

Kişi bazı nesneleri gördüğü zaman rahatsızlık duymakta ve bu durum tiklerini tetiklemektedir. En sık rastlanan iki görsel tik kişinin karşısında limon ve şeftali yenilmesidir. Limonun ekşi oluşu, şeftalinin de tüylü oluşu kişiyi rahatsız etmekte ve bu durum tik ya da tiklerini tetiklemektedir.

Bu iki örnek dışında çok farklı görüntüler de bireylerin tiklerini tetikleyebilir. Diğer tiklerde olduğu gibi görsel tikleri olan kişilerin önünde limon ve şeftali yenilerek rahatsızlıkları şaka malzemesi haline getirilmektedir. Kişi zaman içerisinde görsel açıdan rahatsızlık duyduğu nesnelere alışabilir, sevebilir ve bu tikleri ortadan kaybolabilir.

DÖNEMSEL TİKLER

Kişinin sınav stresi, akran zorbalığı, iş hayatında baskı gibi durumlar ile karşılaştığı zamanlarda geçici olarak bazı tikleri oluşabilir. Bu tikler göz kırpma, yüzde bir takım mimikler, el ve ayaklarda istem dışı hareketler sergileme gibi durumlardır. Bu tikler diğer tiklere göre daha kısa sürede iyileşen geçici tiklerdir. Zaman içerisinde kişinin hayatı düzene girdiği zaman kaybolurlar.