Tarım İlacı Zehirlenmesi Nedir? - Hatay Gazetesi

Tarım İlacı Zehirlenmesi Nedir?

  • Eklenme Tarihi :21.09.2024 | 02:54
  • Muhabir :Haber Merkezi

Tarım İlacı Zehirlenmesi Nedir?

Tarım ilacı zehirlenmesi tarım alanlarında bulunan çeşitli böcek, haşere ve kemirici hayvanları etkisiz hale getirmek için kullanılan ilaçların insan vücuduna farklı yollarla temas etmesi sonucunda meydana gelir.

Son derece güçlü bileşenlere sahip olan bu tarım ilaçları insan vücudu üzerinde son derece zararlıdır.

Bu nedenle bu etkili ilaçların yalnızca bilinçli ve bilgili kişiler tarafından kullanılması gerekir. Tarım ilaçlarının bu denli yanlış kullanımı ve kişilerin bu ilaçlara maruz kalması sonucunda zehirlenme durumu ortaya çıkar.

Tarım ilacı zehirlenmesi nedir sorusuna bu şekilde net bir cevap vermek mümkündür.

Kişilerin bu zehirlenme durumundan hangi düzeyde etkileneceği ise birtakım faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu noktada özellikle zehirlenen kişinin sağlık durumu, kaç yaşında olduğu, ne dozda zehirlendiği gibi unsurlar hayati risk üzerinde belirleyici bir rol oynar.

Tarım ilacı zehirlenmesi belirtileri de buna bağlı olarak farklı şekillerde ve farklı düzeylerde vücut üzerinde görülebilir. Bu zehirlenme türü ağız, solunum, deri ve göz temasıyla vücuda kolay bir şekilde geçebilir.

Tarım İlacı Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Tarım ilacı zehirlenmesi durumuyla karşı karşıya kalan kişilerin vücutlarında bir süre sonra zehirlenmenin etkisiyle çeşitli belirtiler görülür.

Bu belirtiler fizyolojik olarak ortaya çıktığı için zehirlenen kişinin ilaçlama sonrasında kendini gözlemesinde büyük bir fayda bulunur.

Bu belirtiler hakkında detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmak hem zehirlenen kişinin daha bilinçli olmasını hem de böyle bir durum karşısında ne yapması gerektiğini bilmesini sağlar.

Tarım ilacı zehirlenmesi belirtileri en yaygın şekilde şu unsurlardan oluşmaktadır;

Kişiler zehirlendikten hemen sonra baş dönmesi ve baş ağrısı problemleri ile etkin bir şekilde karşı karşıya kalır.

Zehirlenen kişinin midesi bulanmaya başlar ve bu durumu da kısa bir süre sonra kusma eylemi takip eder. Aynı zamanda kişilerde ishal sorunu görülmesi de bu noktada son derece normaldir.

Zehirlenme durumu yaşayan kişi nefes alırken zorlanabilir, öksürebilir ve göğüs bölgesinde sıkışma hissedebilir.

Bu ilaç zehirlenmesi kişilerin kaslarında zayıflık meydana getirebileceği için bir süre sonra vücutta titreme problemi ortaya çıkar.

Ciddiyet oranı yüksek zehirlenmelerde kişiler dengesini kaybeder ve ayakta durmakta zorlanır.

Zamanında müdahale edilmeyen zehirlenme durumu bilinç kaybına ve ardından ölüme sebep olur.

Aynı zamanda zehirlenme sonrasında kişilerde ter, tükürük ve gözyaşı miktarında artış da görülür.

Bunun yanı sıra tarım ilaçları yoluyla zehirlenen kişiler idrarını kaçırabilir, göz bebeklerinde büyüme ve küçülme sorunları da aktif bir şekilde ortaya çıkabilir.

Bu zehirlenme türünün ciddi boyutlarından ve hayati risklerinden etkilenmemek için kişilerin en kısa sürede tıbbi bir müdahaleye ihtiyacı vardır.

Bu nedenle belirtilerin en az birinin dahi sizde olduğunu fark ederseniz hiç vakit kaybetmeden hastaneye gitmeniz ya da ambulans çağırmanız gerekir.