Sindirim sistemi besinlerin vücuda alındıktan sonra parçalara ayrılması, vücuda faydalı olan moleküllerin çeşitli organ işlevleri için kullanılması, zararlı olanların ise boşaltım ile vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan organ sistemidir. Sindirim sistemi içerisinde birçok organ yer alır. Ağızda başlayan sindirim işlemi yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsak, anüs şeklinde devam eder.
Ağızda fiziksel parçalanmanın yanı sıra diğer sindirim sistemi organlarında kimyasal parçalanma gerçekleşir ve besinler moleküllerine ayrılır. Bağırsaklarımız zararlı moleküllerin atılmasını sağlayan en önemli organlarımızdır.
Ayrıca bağırsak mikrobiyomunun olmadığı ya da eksik kaldığı durumlarda beynin çalışma şekli bozulmaktadır. Dolayısıyla bu da tüm vücudun işleyişini bozmaktadır. Bağırsaklar bu sebeple ikinci beyin olarak da isimlendirilmektedir.
Tüm bu sebepler bağırsaklarımızın sindirim sistemimizde çok önemli bir yeri olduğunu göstermektedir. İnsan bağırsağı nasıl çalışır, bağırsaklarla ilgili ne gibi uyarıları dikkate almak gerekir gibi soruların cevaplarını bilindiğinde genel vücudun verdiği uyarıları çok daha erken fark etmek mümkündür.
İnsan Bağırsağı Nasıl Çalışır?
Besinlerin çiğnenmesi ile başlayan sindirim işlemi tükürük ve enzimler yardımıyla yiyeceklerin yumuşatılması şeklinde devam eder. Yemek borusu yardımıyla mideye ulaşan besinler, midenin asidik ortamı sayesinde daha küçük parçalara ayrılır ve sıvılaştırılır. Bu kimyasal süreç besinlerin bağırsaklara gönderilmesini ve işleyişin doğru bir şekilde ilerlemesini sağlamaya yardımcıdır.
İnsan bağırsağı nasıl çalışır sorusunun cevabı tam olarak burada netleşmektedir. İnce bağırsağa ulaşan sıvılaşmış besinlerde bulunan yararlı moleküllerin, safra, karaciğer ve pankreas tarafından salınan enzimler ile birlikte emilimi gerçekleştirilir. İnce bağırsağın kıvrımlı bir yapısı olan villus aracılığıyla emilimi gerçekleştirilen bu yararlı moleküller kana karışır.
Sindirim işlemi besinlerin kalın bağırsağa gelmesiyle son bulur. Vücuttan atılması gereken zararlı moleküller katılaşır ve beynin gerekli uyarılar vermesi ile birlikte dışkılama gerçekleşir.
Bağırsak Hastalıkları Ve Oluşum Nedenleri
Bağırsak yapısının veya fonksiyonlarının bozulması bağırsak hastalıklarının oluşumunu tetikleyebilir. Bu hastalıkların oluşumunun birçok farklı sebebi vardır. Bu noktada insan bağırsağı nasıl çalışır bilinirse, mevcut rahatsızlığın fark edilmesi de daha kolay olmaktadır.
Toplumda sıklıkla rastlanan bağırsak problemlerinin altta yatan sebepleri genellikle basittir. Ancak süregelen ve ciddi belirtiler oluşturan bağırsak problemleri önemli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bağırsak hastalıkları ve oluşum nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
İshal: Dışkının olması gerekenden daha sulu olduğu durumdur. Bunun yanında mide bulantısı, kusma ve halsizlik de meydana gelebilir. Uzun sürmeyen ve fazla sıvı kaybının yaşanmadığı durumlarda ishalin nedenleri genellikle basit yeme bozukluklarıdır. Uzun süren ve geçmeyen inatçı ishal durumu ciddiye alınmalıdır.
Kabızlık: Bu durum kişinin dışkılamada zorlanma şeklinde gelişir. Veya dışkılamanın çok az olması durumu da gözlemlenebilir. Bu durum genellikle kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi, stresli bir durumun içinde bulunması, uzun bir yolculuk yaparak hareketsiz kalması gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
Kısa süre içinde kendiliğinden düzelebilir. Ancak tüm bağırsak hastalıklarında olduğu gibi kabızlığın uzun süreler devam etmesi ve eşlik eden başka semptomların da olması daha ciddi hastalıkları düşündürebilir.
İrritabl Bağırsak Sendromu (Huzursuz Bağırsak Sendromu): Kalın bağırsağın gereğinden az ya da çok kasılması şeklinde gelişen bu hastalık spastik kolon olarak da isimlendirilmektedir. Şişkinlik, karın ağrısı, sık tuvalete çıkma gibi belirtileri olan bu hastalık için çeşitli ilaç tedavileri tercih edilmektedir.
Polipler ve Kolon Kanseri: Polipler kalın bağırsak duvarında kontrolsüz hücre büyümesi şeklinde oluşan parçacıklardır. Polipler genellikle zararsız dokulardır. Polip varlığını öğrenen hastaların ilk aklına gelen kolon kanseri nedir, nasıl oluşur sorusudur. Polipler hızlı çoğaldığında ve büyümeye devam ettiklerinde kolon kanseri şüphesi oluşturabilirler. Dolayısıyla fark edildiklerinde mutlaka kanser incelemesi yapılması gerekmektedir.
Bunların yanı sıra anal bölgede çatlak oluşumuna neden olan anal fissür, bağırsak iltihaplanması şeklinde gözlemlenen kolit, özellikle ileri yaşlarda görülen divertikül gibi farklı bağırsak hastalıkları da bulunmaktadır.