Sınavlar gelecekte güzel bir yaşam hayali kuran herkesin tırmanması gereken basamaklardan bir tanesidir. Bu basamakları tırmanırken, stresli durumlarla karşılaşılması olasıdır.
Çünkü büyük bir sorumluluğun altına girilmektedir. Başarısız olunması durumunda kişi büyük bir çöküntü yaşayabilir. Kişi kendi geleceği için kaygılanarak strese girse de, aile baskısı bu stresin oranını çok daha fazla artırmaktadır.
ÇOCUKLARINIZA SINAV KONUSUNDA BASKI YAPMAYIN!
Her aile çocuklarının başarılı olmasını, gelecek kaygısı çekmeden mutlu bir hayat sürmelerini ister. Her ne kadar iyi niyetli olsalar da, fazla üzerine gidilen çocuklar stresle başa çıkmakta zorlanabilir. Çocuklar genç yaşta oldukları için sınavların önemini kavrayamayabilir.
Onlara uygun bir dille sınavların ne kadar önemli olduğunu, sınavın gelecekte mutlu bir hayat yaşayabilmeleri için atlamaları gereken bir basamak olduğu bilincini aşılarsanız, mutlu bir gelecek hayali olan çocuğunuzu ders çalışmaya motive etmiş olursunuz.
SINAV STRESİ İLE BAŞA ÇIKABİLMEK İÇİN MOTİVASYON ŞARTTIR!
Hayatta keyif alınan aktiviteler olduğu gibi, yapmaktan çekinilen, isteksiz yapılan aktiviteler de vardır. Eğer mecburi değilse, kişi kendi arzusuna göre bazı aktiviteleri gerçekleştirmeyebilir.
Ancak bir takım sorumlukları bulunan bireylerin mecburi olarak yapması gereken aktiviteler bulunmaktadır. Bazı çocuklar en ufak uyarıda bulunulmadan istekli bir şekilde derslerine çalışırlar. Derslere, yeni bilgiler öğrenmeye karşı ilgilidirler.
Bazıları da sorumluluklarının bilincinde oldukları için derslerine asılırlar. Bazı çocuklar ise ders çalışmaktan hiç haz etmezler. Ders çalışmayı sevmeyen bir çocuğu zorla ders çalıştırmak yerine, anlık olarak ne yapmak istediği sorulmalıdır.
Çünkü kafasını kurcalayan, yapmak istediği başka bir aktivite olabilir. Bu aktiviteyi yaptıktan sonra doyuma ulaşan çocuk motive olmuş olur. Bu durum yalnızca çocuklar için değil yetişkinler için de geçerlidir.
Yapmak istedikleri bir aktiviteyi gerçekleştiren ve doyuma ulaşan yetişkinler de, motivasyonlarını sağlayabildikleri ve kafalarını kurcalayan her hangi bir durum olmadığı için işlerine daha kolay bir şekilde odaklanabilirler.
SINAV GÜNÜ YAPILMASI GEREKENLER
Sınavlar uzun bir maratonun son düzlüğüdür. Uzun, yoğun ve zorlu bir süreç sonucunda, verilen emeğin karşılığının alınacağı gündür. O yüzden bazı temkinler alınmalı ve hiçbir şey son ana bırakılmamalıdır.
Sınav yerine bir gün önceden gidilip tam olarak nerede olduğundan emin olunmalıdır. Sınav gününe bir gün önceden hangi araç ile gidildiyse yine aynı araç vasıtası ile gidilmelidir.
Örneğin bir gün önce sınav yerine metro ile gidilmişse yine metro ile gidilmelidir. Farklı bir taşıt kullanılması sınava geç kalınmasına sebep olabilir.
Mümkün olan en erken saatte evden çıkılmalıdır. Erken gitmekten zarar gelmez, ancak geç kalınması bunca emeğin heba olması demektir.
Rahatlık çok önemli bir unsurdur. O yüzden rahat kıyafetler tercih edilmelidir. En rahat hissettiğiniz kıyafetleri bir gün önceden belirleyip, sınav günü onları giymelisiniz.
Sınav sırasında tuvalete gitmek yasak olduğu için fazla yiyecek ve içecek tüketilmemelidir. Ayrıca mideyi rahatsız edebileceği için yağlı ve fazla kalorili yiyeceklerden uzak durulmalıdır.