Şeker hastalığında bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Belirtilerin bir kısmı hastalarda şiddetli olurken bazı hastalarda hafif seyredebilir. Şeker hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Artan susuzluk (polidipsi) ve ağız kuruluğu
Sık idrara çıkma
Tükenmişlik sendromu
Bulanık görme
Açıklanamayan kilo kaybı
Ellerde ya da ayaklarda uyuşma, karıncalanma hissi
Yavaş iyileşen yaralar veya kesikler
Sık görülen cilt ya da vajinal mantar enfeksiyonları
Şeker Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Şeker hastalığının ortaya çıkardığı belirtilerin şiddetini azaltarak genel yaşam kalitesinde artış sağlamak için hastalığın yönetilmesi gerekir. Şeker hastalığının iyi bir şekilde yönetilebilmesi için yapılması gereken faktörden biri beslenme alışkanlıklarında düzenlemelerin yapılmasıdır. Şeker hastalarında beslenmeye dikkat etmek hayati anlamda önemlidir.
Yiyeceklerin kan şekerini büyük ölçüde etkilemesi nedeniyle şeker hastalığının yönetiminin temel unsuru beslenmedir. Şeker hastaları nasıl beslenmeli sorusuna; tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerdeki karbonhidratların miktarı hastalığın yönetimi için oldukça önemlidir şeklinde cevaplanabilir. Yediğiniz karbonhidrat miktarı, öğünlerde ne kadar insüline ihtiyacınız olduğunu belirler. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları ayrıca kilonuzu yönetmenize ve kalp hastalığı riskinin azaltılmasına da yardımcı olabilir.
Şeker Hastaları Hangi Besinleri Tüketmelidir?
Şeker hastalarının beslenme alışkanlıklarını değiştirerek hastalığın gidişatına göre beslenme listesi hazırlamaları gerekir. Bunun için uzman bir diyetisyene danışarak beslenme listeleri oluşturmaları önemlidir.
Şeker hastaları nasıl beslenmeli sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanarak açıklanabilir;
Yağlı balık
Yağlı balıklar, yüksek omega 3 yağ asidi içeriği nedeniyle kalp hastalıklarını ve iltihabı azalttığı bilinir. Somon, sardalya, ringa balığı, uskumru, orkinos ve alabalık yüksek omega 3 içerir. Fazla kaloriden kaçınmak için bu balıklar ekmek kırıntısı olmadan pişirilmeli ve kızartılmamalıdır. Şeker hastalığı olan kişilerin haftada iki kez yağlı balık yemesi uzmanlarca önerilir.
Yapraklı yeşillikler
Yapraklı yeşil sebzeler herkes için sağlıklı bir seçimdir. Diyabet hastası olanlarda kan şekeri üzerinde minimum etkiye sahiptir. Vitamin ve mineral içermesi bakımından zengin besin maddeleridir.
Yapraklı yeşilliklere örnek olarak ıspanak, kara lahana, marul, brokoli verilebilir. Bunlar A, C, E, K vitaminleri ile demir, potasyum ve kalsiyum içerir. Salatalarda çiğ olarak yenebilir veya çorbalara eklenebilir.
Avokado
Avokado, tekli doymamış yağ türüdür. Bu yağlar sağlıklı kabul edilir ve kalp üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir. Diyabetli kişiler karbonhidratlara ve şekerlere odaklanma eğiliminde olabilir. Ancak kalp sağlığına uygun bir diyet tüketmek de genel sağlık açısından önemlidir.
Avokado, tüm yağ türleri gibi kalorisi yüksek bir besindir ve ölçülü tüketilmelidir. Avokado lif açısından zengin ve şeker açısından düşüktür. Avokado tüketen kişilerde kan şekeri yükselmesi olmaz ve tokluk hissi oluşabilir. Bir avokado içerisinde; 322 kalori, 4 gram protein, 17 gram karbonhidrat, 13,5 gram lif, 1 gram şeker bulunur.
Yumurta
Şeker hastaları nasıl beslenmeli sorusuna verilebilecek bir diğer cevap da yumurtadır. Yumurta; protein ve vitamin açısından zengin bir besindir. Birçok farklı şekilde tüketilebilir. Yumurta, şeker hastaları için faydalı bir besindir.
Fasulye
Fasulye, diyabet hastaları için oldukça önemli bir besin maddesidir. Mineral, vitamin ve lif kaynağıdır. Düzenli fasulye tüketiminin tip 2 diyabetle ilişkili riskleri azalttığı ve kan şekeri kontrolünü iyileştirdiği bulunmuştur.
Yoğurt
Yoğurt iyi bir D vitamini ve kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca protein açısından da oldukça zengindir. Yoğurdun içeriğinde 20 gram protein vardır. Yoğurdun bir diğer faydası da probiyotik içermesidir. Probiyotikler, bağırsak bakterilerinde yaptığı değişiklikler sayesinde tip 1 ve tip 2 diyabetin önlenmesinde ve yönetilmesinde etkili olabilir.
Fındık
Kuruyemişler kalp sağlığına iyi gelen besinlerdir. Ceviz, iyi bir omega 3 yağ asidi kaynağıdır. Ceviz; protein, magnezyum ve demir açısından da zengindir. Beslenme listesinde ceviz bulunan kişilerin şeker hastalığına yakalanma riski daha azdır.
Brokoli
Brokoli, fitokimyasallar, lif ve vitamin içeren nişastasız bir sebzedir. Düşük karbonhidratlı ve düşük kalorilidir. Bu nedenle şeker hastaları bol miktarda brokoli tüketebilirler.
Sızma zeytinyağı
Sızma zeytinyağı, tekli doymamış bir yağdır ve kalp üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir. LDL (kötü kolesterol) kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Şeker hastalarının zeytinyağı kullanması oldukça önemlidir.
Keten tohumları
Keten tohumu, zeytinyağı gibi çoklu doymamış bir yağdır ve iyi bir omega 3 ile omega 6 yağ asit kaynağıdır. Diyabet hastaları keten tohumundan çeşitli şekillerde faydalanabilirler. Keten tohumu bir antioksidan görevi görür. Kolesterolü düşürür ve normal kan şekeri seviyelerini korur. Kahvaltıdan önce keten tohumu yemenin kahvaltı sonrası kan şekeri artışlarını azalttığı saptanmıştır.