Şeftali çekirdeğinin faydaları ile bitkisel alternatif tıp yaklaşımlarında çeşitli solunum rahatsızlıklarının tedavisine yönelik kullanıldığı bilinir. Kurutulmuş şeftali çekirdeğinin tüketilmesi, polifenoller gibi değerli antioksidanların alımını kolaylaştırarak sağlık açısından faydalı olabilir.
Ayva çekirdeği gibi şeftali çekirdeği içeriğindeki maddeler de balgam söktürücü özellikler taşıyabilir böylece akciğerlerdeki mukusu incelterek öksürmeyi kolaylaştırabilir. Bu etkilerin kombinasyonu kronik solunum problemleri ile ilişkili belirtilerin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Örneğin; hırıltılı solunum, göğüste sıkışma ve nefes almakta zorlanma gibi şikayetlerin azalmasına destek olabilir.
Şeftali çekirdeğinin solunum yolları için diğer faydalarına bakıldığında solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede yardımcı olabilecek antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu görülür.
Ayrıca yüksek ateş durumunda koruyucu bir önlem olarak etkili olabilir, vücut ısısının düşürülmesine yardımcı olabilir. Şeftali özlerinin yatıştırıcı etkileri tahriş olmuş boğazı sakinleştirebilir ve kuru öksürük kesici özellik gösterebilir. Geleneksel bitkisel tıpta, şeftali tohumları ve kabuğu çeşitli şekillerde kullanılarak çaylar ve ekstreler hazırlanmıştır. Şeftali çekirdeği çayı, suyu gibi özler solunum problemlerinin tedavisine yardımcı olabilir.
Şeftali çekirdeği, polifenolik bileşikler bakımından zengin olup güçlü antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Şeftali tohumlarında bulunan önemli polifenollerden bazıları klorojenik asit, kafeik asit, kateşin ve epikateşin isimli bileşenlerdir. Bu polifenollerin, sitokinler ve prostaglandinler gibi adlara sahip çeşitli enflamatuar yani iltihabi aracıların üretimini ve salınımını engellemeye yardımcıdır.
Polifenollere ek olarak şeftali çekirdeği beta karoten, lutein gibi karotenoidler, E vitamini ve selenyum gibi diğer güçlü antioksidanları da içerir. Bu güçlü antioksidan maddeler vücutta iltihaplanmaya neden olabilen serbest radikalleri ve reaktif oksijen türlerini nötr hale getirir. Dolayısıyla şeftali çekirdeği oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur.
Antioksidanların kronik enflamasyonun temel nedenlerinden biri olan oksidatif stresi azaltması, artrit yani kireçlenme gibi enflamatuar tabloların neden olduğu şikayetlerin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Böylece şeftali çekirdeklerinin potansiyel olarak fayda sağlayabileceği diğer bazı rahatsızlıklar arasında artrit yani eklem iltihabı ve ağrısı, cilt iltihaplanmaları da yer aldığı söylenebilir.
Şeftali lezzeti, besin değeri ve potansiyel sağlık yararları ile bilinirken, şeftali meyvesinin tohumları sodyum, potasyum, çinko, bakır, demir, yağ asitleri, lif ve karbonhidrat bakımından oldukça zengin kaynaklar olarak kabul edilir.
Çeşitli çalışmaların sonucunda şeftali meyvesi çekirdeklerinin yüksek miktarda protein ve biyoaktif peptitler içerdiği ortaya konulmuştur. İçeriği doğrultusunda çekirdek ekstraktı tüketmenin yaşlanma karşıtı olduğu, oksidatif strese karşı koruma, kanser hücresinin çoğalmasını önleme, Tip II diyabet, Alzheimer hastalığı ve obeziteyi önleme gibi önemli etkileri olabileceği görülmüştür.