Ramazan ayı, sahur ve iftar olarak iki farklı zaman dilimine ayrılır. Sahur vaktinde tüketilen besinler, iftara kadar dayanmayı sağlamalıdır. Sahurda yiyecek seçimleri tok tutan gıdalardan yana olmalıdır. Ayrıca uzun süre aç kalacak olan vücut için yararlı besinleri tüketmek gerekir.
Yumurta
Zengin protein içeren yumurta, kahvaltılarda olduğu gibi sahur sofralarında da en çok tüketilen besinlerden biridir. Bu kadar tercih edilmesinin nedeni elbette tok tutmasıdır. Günlük kalori ihtiyacınıza göre belirli adetlerde haşlayarak ya da omlet yaparak tüketebilirsiniz. Sağlıklı bir tercih olması adına sahurda haşlanmış yumurtayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca sahurda menemen de yapabilirsiniz. Ancak susamamanız adına acısız ve baharatsız yapmaya dikkat etmelisiniz.
Yulaf
Lifli besinlerden biri olan yulaf, birçok şekilde hazırlanarak tüketilebilir. Düşük kalorili olmasına rağmen uzun süre tok tuttuğu için sahurda da tercih edilebilir. Beta glukan içerdiği için de midede şişer ve acıkma hissini bastırır. Aynı zamanda sindirim ve bağırsak sistemine de iyi geldiği için ramazan ayında sıkça yaşanan kabızlığı da giderir. Pratik bir besin olan yulafı, ister omlet ister yoğurt ya da sütle birlikte yiyebilirsiniz.
Çiğ Kuruyemişler
Kuruyemişler genelde ara öğünlerin vazgeçilmezidir. Sahurda da hafif besinleri tükettikten sonra bu sağlıklı atıştırmalıkları yiyebilirsiniz. Özellikle de badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişler uzun süre tok tutmaya yarar. Aynı zamanda bu besinler, susama hissini de azaltır. Hem tokluk hem de susama açısından en iyi gıdalardan biridir.
Haşlanmış Patates
Sahurda tok tutan yiyecekler söz konusu olduğunda akla gelenlerden biri de haşlanmış patatestir. Haşlanmış yumurtadan sonra en çok tüketilen bir besin olduğunu belirtmek gerekir. Ayrıca sağlıklı pişirme yöntemiyle hazırlandığı için uzun süre tok tutar. Genelde kızartılmış patates sağlıksızdır ve gün içinde susatma ihtimali yüksektir. Ancak haşlanmış patatesler susama ve acıkmaya karşı direnç sağlar. Ramazan ayında tok kalmak ve kilonuzu korumak için siz de bu gıdayı sahurda tercih edebilirsiniz. Yanına bol mevsim yeşilliği içeren sebzeleri ve haşlanmış yumurtayı da ekleyerek besleyici bir tabak oluşturabilirsiniz.
Taze Meyveler
Sahurda canınız tatlı çektiğinde şerbetli ya da çikolatalı tatlıları yemeniz tavsiye edilmez.Bunun nedeni ise hem sağlıksız hem de sahur için oldukça ağır besinler olmalarıdır. Diğer yandan gün içinde çok fazla susatabilir. Dolayısıyla besleyicilik değerleri çok düşüktür. Rafine şekerle hazırlanan tatlıların yerine mevsiminde taze meyveler tüketebilirsiniz. Bu besinler, susamayı da uzun süre önlediği için sahurda tercih edilmelidir. Özellikle de şu meyveler sahurda tok tutan yiyecekler arasındadır:
Elma
Muz
Ananas
Mor erik
Böğürtlen
İncir
Tam Tahıllı Ekmek
Ekmek, ramazan ayında hem iftar hem de sahur sofralarında tüketilen en önemli besinlerden biridir. Genelde en fazla beyaz ekmek tercih edilir. Fakat bu ekmek türünün tok tutma süresi oldukça düşüktür. Aynı zamanda yedikçe acıktıran özelliği olduğu için kontrolsüz bir tüketim de söz konusudur. Bunun yerine tam tahıllı ekmekleri tüketerek sağlıklı bir tercih yapabilirsiniz. Tam buğdaylı, kara buğdaylı ya da çavdar ekmeği gibi ürünler sahurda tok tutan yiyecekler listesindedir.
Sahurda Hangi Besin Grubunu Daha Fazla Tüketmeliyiz?
Sahurda, dengeli şekilde beslenmek ve farklı besin gruplarını tercih etmek, günü enerjik geçirmenin de formülü. Yani, sadece protein değil aynı zamanda karbonhidrat içeren gıdaları da tüketmelisiniz. Diğer yandan tatlı ihtiyacını gidermek için taze meyveleri tercih etmelisiniz. Dolayısıyla sağlıklı bir sahur öğünü için çeşitli besin gruplarından belirli miktarlarda tükettiğinizde acıkma süreniz uzar ve kilonuzu koruyabilirsiniz.