Ramazan’da Diyetisyen Beslenme Önerileri - Hatay Gazetesi

Ramazan’da Diyetisyen Beslenme Önerileri

  • Eklenme Tarihi :12.03.2025 | 10:36
  • Muhabir :Haber Merkezi

Ramazan’da Diyetisyen Beslenme Önerileri

Ramazan ayında doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Diyetisyen Melisa Özkul, sahur ve iftar düzeninin sağlıklı bir şekilde planlanması gerektiğini, özellikle de sahura kalkılmamanın ve aşırı besin alımının, uzun süreli açlıkla birleşerek olumsuz sağlık etkileri yaratabileceğine işaret etti.

Ramazan ayında yeme rejiminin önemine değinen Diyetisyen Melisa Özkul, sahurda beslenmeye büyük önem verdiğini belirterek “Sahura mutlaka kalkılmalı. Gün içinde zaten yetersiz bir beslenme olacak, sahura kalkmamak durumunda ise iftarda aşırı yemek yeme eğilimi oluşur. Sahurda bir bardak süt bile içilse bu çok faydalıdır. Protein açısından zengin besinler, örneğin yumurta, peynir ya da yoğurt gibi besinler tüketilmelidir. Sahurda az su alımı tercih edilmelidir, çünkü fazla su tüketimi uykusuzluğa yol açabilir ve günün ilerleyen saatlerinde daha düşük kaliteli bir yaşam tarzına neden olabilir," dedi.

BİR MEYVE İLE TAMAMLANMIŞ SAHUR

Sahurda karbonhidrat alımını azaltarak daha sağlıklı bir beslenme planı yapılmasının gerektiğini ifade eden Diyetisyen Melisa Özkul, sahurda hafif, sindirimi kolay ve besleyici bir öğün tercih edilmesini, örnek olarak, omlet ve yanında bir bardak süt, ya da küçük bir meyve ile tamamlanmış sahur önerdi.

İftarda ise, uzun süren açlığın ardından beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Diyetisyen Özkul, “İftar açarken bir bardak su ve 1-2 adet hurma ya da zeytinle başlanmalıdır. Bu, mideyi yavaşça hazırlamaya yardımcı olur. İlk 15 dakika içinde hafif bir çorba içilmesi önerilir. Yağsız çorbalar, mideye rahatsızlık vermeden sindirimi kolaylaştırır. Çorba sonrasında 10 dakika kadar ara verilmeli, ardından protein ağırlıklı öğünlere geçilmelidir. Bu şekilde kas kaybı yaşamadan sağlıklı bir beslenme planı oluşturulabilir" diye konuştu.

BESLENME YAŞAM TARZI SÜRMELİ

İftardan sonra ara öğün ve spor yapmayı isteyenler için de önerilerde bulunan Diyetisyen Özkul "İftardan 1-2 saat sonra yürüyüş yapmak isteyenler için ufak bir ara öğün yapmalarını öneriyoruz. Yatmadan önce 1-2 saat önce yapılan hafif bir ara öğün, sindirimi rahatlatır ve gece acıkmayı engeller. Su tüketimi çok önemli. Yemekle birlikte su içilmemeli, ancak iftar sonrası 1.5-2 litre su tüketimi yapılmasını öneriyorum. Su, gece acıkmalarını engeller ve sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca hareketimizi kısıtlamamalıyız. Gün içinde yeterince hareket etmesek de, iftar sonrası 30-40 dakika hafif tempolu bir yürüyüş yapmak, sağlıklı bir Ramazan dönemi geçirmek için çok önemli, Ramazan boyunca sağlıklı bir beslenme ve yaşam tarzı sürdürülmelidir” şeklinde konuştu.