Nevrasteni, sinirsel yorgunluk ve tükenmişlik hali olarak tanımlanır. Bu kelime, "sinir" anlamına gelen "nevro-" ve "hastalık" anlamına gelen "-steni" eklerinin birleşiminden türetilmiştir.
Nevrasteni, kronik yorgunluk yaparak kişilerin hem fiziksel hem de ruhsal açıdan kendilerini tükenmiş hissetmelerine yol açan bir psikolojik rahatsızlıktır. Aşırı yorgunluk ve uyku bozuklukları ile kendini gösteren hastalık, bireyde çeşitli birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir.
Nevrasteni, genellikle uzun süre stresle mücadele etmeye çalışan kişilerde yaygın bir şekilde gözlemlenebilir. Tükenmişlik nedeniyle gelişen bu durum, tedavi edilmediği noktada iş ve günlük yaşamda zorlayıcı bir hale gelebilir.
Nevrasteni Belirtileri
Nevrasteni, psikolojik kökenli yorgunluk olarak tanımlanabilir. Genellikle tedavi edilebilir bir rahatsızlık olmakla birlikte bilişsel ve davranışçı terapi ve ilaç tedavisi ile semptomlar hafifletilebilir. Hem psikolojik hem de fiziksel açıdan çeşitli belirtilerle kendini gösteren bu psikolojik rahatsızlık, aşırı endişe, kaygı, depresif ruh hali ve içsel gerginlikle kendini gösterebilir.
Bu noktada nevrasteni belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Aşırı endişe, kaygı
Depresif ruh hali
Sinirlilik
Dikkat ve konsantrasyon zorlukları
Huzursuzluk
İçsel boşluk
Yorgunluk, tükenmişlik
Baş ağrıları
Kas ağrıları
Uyku problemleri
Sindirim sorunları
Çarpıntı, nefes darlığı
Sosyal çekilme
İlgi kaybı
Karar vermekte zorluk
Sinirsel yorgunluk
Nevrasteni gibi psikolojik rahatsızlığa sahip olan bireyler, insanlardan ve sosyal ortamlardan uzaklaşmak, yalnız kalmak isteyebilir. Eskiden keyif alınan aktivitelerden artık zevk alamama, günlük yaşamda küçük kararları almakta güçlük çekme gibi belirtiler gözlemlenebilir.
Fiziksel ve zihinsel olarak sürekli psikolojik kökenli yorgunluk ve enerjisizlik görülebilir. Devam eden baş ağrıları, boyun, sırt ve omuzlarda görülen kas ağrıları nevrasteni rahatsızlığının fiziksel belirtileri arasında yer alır.
Uykusuzluk, gece boyunca sürekli uyanma ya da aşırı uyuma isteği, karın ağrıları, şişkinlik, ishal gibi sindirim problemleri nevrasteni rahatsızlığının sebebiyet verdiği sağlık problemleri olabilir. Ayrıca günlük aktivitelerde çabuk yorulma, enerji düşüklüğü ve nefes almakta zorluk gibi semptomlara da rastlayabilirsiniz.
Yaşamanın anlamını kaybetme, kendini sürekli hareket halinde hissetme ve bir şeyler yapma ihtiyacı duymak, psikolojik belirtiler içerisinde bulunur. Her saim gergin hissetme, umutsuz ve karamsar olma gibi psikolojik semptomlar, yaşam kalitesinde önemli ölçüde bir azalmaya sebebiyet verebilir.
Nevrasteni Nedenleri
Nevrasteni, anksiyete veya huzursuzluk sendromu ile ilişkilendirilen bir çeşit psikolojik rahatsızlık olarak tanımlanır. Bu duruma sebebiyet veren temek faktörler arasında ise genetik problemler, stres, travma, çevresel etkenler ve biyolojik dengesizlikler yer alır.
Nevrasteni nedenleri şöyle sıralanabilir:
Yetersiz uyku, uykusuzluk ya da kötü uyku kalitesi, zihinsel yorgunluğa sebebiyet vererek ruh ve bedenen dinlenmeyi engeller.
Tiroit ve kalp rahatsızlıkları, beslenme eksiklikleri veya dopamin gibi nörotransmitterlerin bozulması da huzursuzluk duygusuna neden olabileceğinden nevrasteni rahatsızlığına yol açabilir.
Beyindeki kimyasal dengesizlikler, sosyal ve iş ortamındaki baskılar, yoğun iş temposu, ailevi sorunlar, kötü yaşam koşulları da nevrasteni gibi bir psikolojik rahatsızlığı tetikleyebilir.
Nevrasteni, duygusal ve psikolojik stresle bağlantılı bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kişide fiziksel, duygusal ve zihinsel tükenmişlik hissiyati yaşatabilir. Ailevi problemler, ailevi genetik yatkınlık, uyku eksikliği ve aşırı çalışma gibi nedenler nevrasteni oluşumunda etkilidir.
Stres, kronik yorgunluk, genetik faktörler, biyolojik etmenler, kişilik yapısı ve duygusal duyarlılık nevrasteni gibi bir psikolojik rahatsızlığın ortaya çıkmasında etkin rol oynayan nedenlerdir.
İş yaşamındaki zorluklar, yoğun yaşam temposu, ilişki problemleri ve diğer dışsal baskılar, nevrastenin gelişimine neden olabilir. Bununla birlikte kronik hastalıklar, uzun süreli sağlık problemleri ve psikolojik anlamda tükenmişlik hissi de sinir sistemi bozuklukları olarak tanımlanan nevrasteni rahatsızlığını tetikleyebilir.
Aşırı yorgunluk, uyku bozuklukları, duygusal huzursuzluk, bedensel şikayetler ve dikkat eksikliği gibi belirtilerle kendini gösteren bu psikolojik rahatsızlık, yaşam kalitesinin düşmesine ve sürekli tükenmiş hissetmeye sebebiyet verebilir.
Nevrasteni Tedavisi
Nevrasteni, genellikle aşırı yorgunluk ve depresyon hali olarak tanımlanır. Kaygı, sinirlilik ve bedensel şikayetlerle kendini gösteren bu rahatsızlık, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyerek kendini kötü ve halsiz hissetmesine yol açar.
Nevrasteni tedavi sürecinde pek çok terapiye başvurulabilir. Nevrasteni hastalığının tetiklediği birtakım olumsuz düşünceleri tanımak ve değiştirmek üzere bilişsel davranışçı terapi düşünülebilir. Bilişsel davranışçı terapi yoluyla kişiye stres ile başa çıkma becerileri kazandırılır, olumsuz düşüncelerle başa çıkmasına ise yardım edilir.
Bireyin geçmişteki bilinçdışı çatışmalarını ve stres kaynaklı birtakım olayları psikodinamik terapi ile anlamak mümkündür. Derin nefes alma, gevşeme egzersizleri ve farkındalık çalışmalarıyla stres seviyeleri azaltılabilir.
Nevrasteni tedavi sürecinde antidepresan, anksiyolitikler, uykusuzluğa iyi gelen bir çeşit ilaçlara doktor önerisiyle başlanabilir. Bu ilaçlar, kaygı seviyesini düşürerek uyku problemlerini azaltabilir.
Düzenli egzersiz, vücutta endorfin salgılanmasına yol açtığı için ruh halini iyileştirir ve enerji seviyelerini bir üst kademeye taşır. Yeterli ve dengeli beslenme, vücudun enerji seviyelerini artırdığı için ruhsal dengenin korunmasına yardım edebilir.
Stresle başa çıkmak üzere gevşeme, nefes egzersizlerine başvurabilir, zaman yönetimi ve iş yükü düzenlemeleri yapabilirsiniz. Ayrıca destek grupları ve eğitimler yardımıyla nevrasteni tedavisinde kişiye özel bir yaklaşım gösterilebilir.
Konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık, zihinsel yorgunluk hissi, baş ağrısı, sinirlilik, kas ağrıları, anksiyete, uykusuzluk, depresyon gibi belirtilerle ortaya çıkan nevrasteni, psikoterapi ve stres yönetimi ile tamamen giderilebilir.