Midede kitle çeşitleri, midede oluştukları yere, boyutuna, etkisine, hastadaki belirtilerine göre farklı isimlerle anılırlar. Genel olarak karşılaşılan midede kitle çeşitleri şu şekildedir;
Fundus bezinde oluşan mide kitlesi: Midede oluşan en yaygın kitle türüdür. Fundus bezi kitleleri; genellikle midenin fundus adı verilen üst kısmında oluşur. Fakat diğer mide bölgelerinde de gelişebilir. Fundus bezi kitleleri çoğunlukla iyi huyludur ve kansere dönüşme riskleri oldukça düşüktür. Fundus bezi kitlesi, kolon kanserinin olduğu ailelerde yaygın bir şekilde oluşabilir.
Gastrik hiperplastik kitleler: Midenin herhangi bir yerinde oluşabilen kitlelerdir. Midesinde enfeksiyon oluşan kişilerde bu tür kitleler meydana gelebilir. Gastrik hiperplastik kitleler, Helicobacter pylori enfeksiyonları ile birlikte görülür. Nadir olarak kansere dönüşebilme özellikleri vardır.
Adenomatöz kitleler: Midenin herhangi bir yerinde gelişebilen kitlelerdir. Kanser oluşturma riski en fazla olan midede kitle türüdür. Bu tür kitleler, midede büyüme gösterdiğinde genellikle mide kanserlerinin öncüsü olabilirler.
Adenomatöz kitlelerin kanser oluşturma riski, kitleyi oluşturan belirli hücrelere ve genellikle kitlenin boyutuna bağlıdır. Bu tür kitlelerin farkına varılması halinde zaman kaybetmeden uzman bir doktora giderek muayene olmanız sağlığınız adına oldukça önemlidir.