Kalp ve damar hastalıklarının engellenmesi için menopoz döneminde beslenme açısından yapılması gereken şeylerin başında toplam yağ, doymuş yağ ve kolestrol içeriği düşük bir diyetin uygulanması gelir. Tahıl ürünleri, sebze ve meyvelerin bol bol tüketilmesi önerilirken tansiyonun kontrol altında tutulabilmesi için tuzun azaltılması tavsiye edilir. Omega üç ve omega altı hücre zarlarının genç ve sağlıklı kalmasını sağlar. Kuru yemişler, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı balıklar omega üç ve omega altı açısından zengin besinlerdir.
Keten tohumu, mercimek, susam, fındık, ceviz, ıspanak, brokoli, muz ve kivi gibi gıdalar menopoz dönemindeki gece terlemesi, sıcak basması, cinsel isteğin azalması, uykusuzluk gibi sıkıntıların çözülmesini sağlar. Lifli gıdaların tüketilmesi de menopoz semptomlarının hafifletilmesinde yardımcı olur. İşlenmiş şekerlerden uzak durulması menopoz döneminde beslenme açısından önem teşkil etmektedir.
Menopoz döneminde D vitamini ihtiyacı da artacağından bu gereksinim de karşılanmalıdır. Kış mevsiminde öğle vakti, yaz aylarında ise sabah ya da akşamüstü güneşlenerek güneş ışınlarının yararlı etkilerinden faydalanılabilir ve günlük D vitamini ihtiyacı karşılanabilir. Sigara içiliyorsa sigaranın bırakılması önerilir, sigara kandaki kortizon düzeyini arttırarak kandaki C ve D vitamini seviyesini düşürür. Östrojen hormonunuzun azalmasına neden olur. Menopoz dönemindeki kadınların aynı zamanda alkol tüketimini azaltmaları ya da tamamen bırakmaları önerilir. Alkol kemik hücrelerine zarar vererek kalsiyum emilimini bozar. Kafein tüketimi de aynı şekilde kalsiyum emilimini azaltacağı için kahve ve çay gibi içeceklerin içilmesinin azaltılması ya da bu içeceklerin tüketilecekse kafeinsiz versiyonlarının tüketilmesi tavsiye edilir. Mineral içeriği yüksek olan sert suların içilmesi bir çok doktor tarafından önerilmektedir.
Menopoz Döneminde Spor Yapmak
Kadınlara menopoz döneminde beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi dışında egzersiz yapmaları da verilen öneriler arasındadır. Spor yapmak vücut ağırlığını koruma konusunda, kalp ve damar hastalıklarını engelleme açısından oldukça faydalıdır. Günde yarım saat koşu veya yürüyüş yapmak, basit ağırlık egzersizlerinde bulunmak, kasları güçlendirici hareketler yapmak bu hastalıkların riskini azaltacağı gibi menopozun semptomlarını da hafifletir. Fiziksel aktiviteler gençken kemik kütlesini arttırırken yaşlandığınızda kemik kaybını önler. Bu egzersizlerin aynı zamanda dış ortamlarda yapılması güneş ışınlarından faydalanmanıza sebep olarak D vitamini alımına da yardımcı olur. Ancak egzersiz yapılırken bunun abartılmaması gerekir. Vücut artık salınımını yapamadığı östrojeni yağ dokusundan alarak yararlanabilmektedir. Bu yüzden vücut kitle endeksinin 25'in altına düşmemesi gerekir. Bunun için egzersizde aşırıya kaçmaktan imtina edilmelidir. Menopoz döneminde uzak durulması gereken bir diğer madde de strestir. Gün içinde stresten uzak durularak gece oluşan uyku problemlerinin önüne geçilmesi mümkündür.
Menopozun temel sebebi vücuttaki üretilen östrojen hormonunun azalmasıdır. Bu yüzden temel menopoz tedavisi östrojen takviyesini içerir. Östrojen hormonu tedavisi semptomları hafifletebilir fakat bu kararın doktor kontrolünde ve doktor tavsiyesiyle verilmesi gerekir. Menopoz tedavisi sadece menopoz semptomları için değil, menopozun sebep olduğu diğer hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir. Bunun için düzenli olarak doktor kontrolüne devam edilmelidir.
Menopoz döneminde beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi, spor alışkanlığının kazanılması ya da devam ettirilmesi, sigara ve alkolün bırakılması gibi hayatınızı daha sağlıklı hale getirecek değişimler menopoz semptomlarını daha problemsiz atlatmanıza, menopozun sebep olduğu diğer hastalıklara yakalanma riskini düşürmeye yardımcı olur.