Mamografi Taraması Ne İçin Kullanılır? - Hatay Gazetesi

Mamografi Taraması Ne İçin Kullanılır?

  • Eklenme Tarihi :10.10.2024 | 10:07
  • Muhabir :Haber Merkezi

Mamografi Taraması Ne İçin Kullanılır?

Mamografi, herhangi bir semptomu olmayan kişilerde meme kanserine dair kanıt aramak için rutin bir tarama testi olarak yapılabilir.

Mamografi ayrıca meme kanseri belirtileri veya semptomları gösteren kişilerde için ise tanı testi olarak yapılabilir.

Mamografi taramasının yapılmasını gerektiren belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür;

Kol altında ya da memede kitle (aksiller kitle)

Bir memenin, memenin bir kısmının kalınlaşması ya da şişmesi

Meme derisinin çukurlaşması

Memenin boyutunda veya şeklinde değişiklik

Bir göğüste ağırlık hissi

Memede bastırınca acı hissi

Memenin ucunun içeri ya da geri çekilmesi

Meme ucu akıntısı

Meme ağrısı

Göğüs veya meme uçlarında kızarıklık, pullanma, döküntü, tahriş oluşumu

Kaşıntılı göğüsler

Meme ucu iltihaplanması

Bu tür belirtilerin ortaya çıkması halinde meme kanseri riskine karşın erken tanı ve tedavinin önemi düşünülerek hareket edilmesinde fayda vardır.

Meme kanseri vakalarında erken teşhis ve tedavi hayati öneme sahiptir.

Mamografi Türleri Nelerdir?

Mamografi taraması çoğunlukla iki yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemler şu şekildedir;

Dijital mamografiler: Dijital mamografi, analog mamografi olarak da bilinen geleneksel (film) mamografinin yerini almıştır. Dijital ve geleneksel mamografi, her ikisi de memenin bir görüntüsünü oluşturmak için X ışınlarını kullanır. Aradaki fark, geleneksel mamografide görüntünün doğrudan filme kaydedilmesidir. Dijital mamografi yönteminde ise; meme dokusunun elektronik görüntüsü elde edilerek bilgisayar dosyası olarak saklanabilir. Dijital mamografi, mamografi dosyasını elektronik olarak kaydeder ve görüntüleri daha kolay bir şekilde değerlendirir. Dijital mamografi genellikle her memenin farklı açılardan (genellikle yukarıdan aşağıya ve bir yandan diğer yana) çekilmiş en az iki fotoğrafını içerir ve iki boyutlu (2D) bir görünüm sağlar.

3D Dijital Mamografi (Dijital Meme Tomosentezi): Dijital meme tomosentezi (DBT) olarak da bilinir. Memenin sıkıştırılması ile 3D mamografi taraması yapılır. Makine, memenin üzerinde bir yay çizerek hareket ederken birkaç düşük seviyede X ışını çektiği daha yeni bir mamografi türüdür. Çekilen mamografi ile bilgisayar görüntüleri bir araya getirilir. Böylece meme dokuları üç boyutlu olarak daha net bir şekilde görülür.

3D mamografi yöntemi ile yapılan mamografi taramalarında düşük dereceli kanserler de dahil olmak üzere kanserlerin tespit oranı artmaktadır. Ayrıca yanlış pozitif oranları da azalmaktadır. Bu avantajlar göz önüne alındığında, hem tarama hem de tanı amaçlı mamografiler için 3D mamografi tercih edilebilir bir mamografi taraması olmaktadır.

Mamografi Yaş Aralığı Kaç Olmalı?

Mamografi yaş aralığı nedir sorusuna, 40 ila 74 arasındadır her kadın mamografi taraması yaptırabilir şeklinde cevaplanabilir.

Mamografi yaş aralığı içinde bulunan kadınların iki yılda bir mamografi taraması yaptırması gerekir. Meme kanseri geliştirme riski, yaş ilerledikçe artmaktadır.

Bunun önüne geçebilmek için meme kanserinin erken tanı ve tedavisinin yapılması gerekir. Erken tanı konması adına mamografi taraması yapılmalıdır.

Meme kanseri geliştirme riski artan kadınlar, daha erken yaşta meme kanseri ile karşılaşabilirler. Bundan dolayı mamografi yaş aralığı öncesinde tarama mamografileri yaptırmaları gerekir.

Doktorunuz, meme kanseri risk değerlendirmesine dayanarak meme manyetik görüntülemesi (MR) gibi diğer testlerle birlikte ek tarama önerebilir.

Erkeklere ise aile geçmişleri nedeniyle meme kanserinde yüksek risk seviyesine sahip olabilirler.

Bu nedenle tarama mamografisi yaptırabilirler. Genel olarak, erkeklerde 100 kişiden yaklaşık 1'i meme kanseri geliştirir. Kadınlarda ise; bu oran yaklaşık %15’tir.

Bazı risk faktörlerine sahip olmak meme kanserine yakalanma ihtimalini de artırmaktadır. Meme kanserinde risk faktörleri şu şekildedir;

Kişisel meme kanseri öyküsünün varlığı

Yumurtalık ya da meme kanserinin aile bireylerinde olması

BRCA1 ve BRCA2 gibi kalıtsal genetik mutasyonlar

Atipik duktal hiperplazi veya lobüler neoplazi gibi bazı iyi huylu (kanserli olmayan) meme hastalıkları

Yoğun göğüsler gibi risk faktörlerine sahip olmak meme kanseri geliştirme ihtimalini de artırmaktadır.

Bundan dolayı bu tür risk faktörüne sahip olan kişilerin mamografi yaş aralığından önce yıllık tarama mamografileri çektirmeleri gerekir.

Yıllık mamografi taramaları meme kanserini erken tanı ve tedavi aşamasında hayati öneme sahiptir.