Esansiyel mineral bazı kuruyemişlerde, koyu yeşil yapraklı sebzelerde, tam tahıllı ürünlerde, yumurta ve peynir gibi süt ürünlerinde, tavuk ve balık gibi hayvansal katkılarda bolca yer alır. Bu besinler dengeli tüketilmediğinde mineralin eksikliği ortaya çıkmaya başlar. Bu durum doktor kontrolünde kan tahlilleri ile tespit edilmişse eksikliğinin giderilmesi için takviye edici ürün olarak kullanımı da önerilebilir. Bu sayede magnezyum sitrat faydaları vücutta etkili olmaya devam edebilir ve genel olarak magnezyum sitrat faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bağırsak hareketlerinin hızlanmasına destek olmasıyla kabızlık problemi ile mücadelede yardımcı rol oynamasını sağlar. Bağırsakta su tutma kapasitesini arttırmasıyla enginar ya da spirulina benzeri gıda takviyelerinde olduğu gibi müshil davranışı gösterir. Bu nedenle, hemoroid (basur) tedavisine destek olarak günümüzde kullanımı yaygındır.
Kan damarlarının genişlemesine ve gevşetmeye yardımcı olması kan akımının düzgün çalışmasına katkı sağlar. Bu sayede,yüksek tansiyonu (hipertansiyon) olan hastaların kan basıncının düşmesinde yardımcı rol üstlenir. Ek olarak, kan basıncının düzenlenmesini desteklemesi nabzın ve kalp ritminin dengeye girmesine yardımcı olur. Böylece, kalp sağlığının sürdürülmesinde bu mineralin yeterli düzeyde olması önemlidir.
Enerji metabolizmasında aktif rol olan bir minerallerdendir. Karbonhidratların parçalanması enerji döngüsünde oldukça önemlidir. Bu doğrultuda, glukagon ve insülin hormonlarının salınımında yardımcı rol üstlenir. Hormon duyarlılığının artmasında destekleyici olması insülin direnci ve tip 2 diyabet hastalığı riskinin azalmasında yardımcı olmasını sağlar.
Mineralin yapılan çalışmalarda GABA ve melatonin gibi uykuyla ilişkilendiren nörotransmitter maddelerin sentezlenmesini desteklediği belirtilir. Bu sayede, uyku kalitesinin artmasında önemli bir rol oynayarak uykusuzluğun giderilmesinde yardımcı olur.
Stresin ve kaygının azalmasında dolaylı etkisinin olması sinir sistemi sağlığı açısından değerlidir. Sakinleştirici ve yatıştırıcı fonksiyonları ile anksiyete ile mücadele destekleyicidir.
Yapılan bazı çalışmalarda migren hastalığı olan kişilerin kan düzeyinde mineral seviyelerinin düşük olduğu gözlemlenmiştir, bu nedenle mineral takviyesi alındığında migren atakları ve şiddetinin azalmasında dair umut oluşmuştur.
Kan akışının düzenlenmesinde yardımcı olması saç sağlığının sürdürülmesine de katkısının olmasını sağlar. Böylece, saç köklerinin beslenmesinde ve uzamasında destekleyici rol üstlenebilir.
Kas ve eklem fonksiyonlarının düzgün çalışmasını desteklemesi spor sonrası ağrıların minimize edilmesini de sağlar. Ayrıca, kas kasılmalarının ani bir şekilde oluşmasını engellemede yardımcı olması kas ağrıların da azalmasına destek olur.
Yaşa Göre Kullanılan Magnezyum Sitrat Faydaları
Mineralin protein sentezi, enerji metabolizması, kemik gelişimi ya da DNA sentezi gibi önemli hayati işlevlerde görev alması bebeklikten yaşlılığa kadar her insanın kullanma zorunluluğunu ortaya çıkarır. Vücudun büyüme ve gelişmesinin arttığı ergenlik çağında bu minerale duyulan ihtiyaç fazlalaşır. Magnezyum sitrat faydaları bu dönemde daha çok önemli hale gelir ve günlük kullanım dozu yetişkinlere nazaran daha yüksektir. Bunun yanında, erkek ile kadın metabolizması karşılaştırıldığında erkeklerin metabolik enerji açığı daha fazla olduğu için minerale duyduğu gereksinim de artar. Yaşa ve cinsiyete göre ortalama olarak alınması gereken oranlar aşağıdaki gibi belirtilebilir:
4-8 yaş aralığında günlük alım: 130 mg
9-13 yaş aralığında günlük alım: 250 mg
Kız çocuklarında 14-18 yaş aralığı günlük alımı: 360 mg
Erkek çocuklarında 14-18 yaş aralığı günlük alımı: 410 mg
18-30 yaş aralığında olan kadınların günlük alımı: 310 mg
18-30 yaş aralığında olan erkeklerin günlük alımı: 400 mg
30 yaşın üstünde olan kadınların günlük alımları: 320 mg
30 yaşın üstünde olan erkeklerin günlük alımları: 420 mg
Özellikle emzirme ve hamilelik dönemlerinde minerale duyulan gereksinim artarak kadınlarda 350-360 mg'a çıkar.