Lipödem hastalığı, özellikle bacak bölgesinde anormal bir yağlanma meydana gelmesidir. Kol bölgesinde de bu yağlanmaya rastlamak mümkündür. Hastalığın neden oluştuğu tam olarak bilinmiyor olsa da kadınlarda daha sık meydana geldiğine dair bazı bilgiler bulunur. Bu hastalık sadece kilolu ya da obezite problemi yaşayan kişilerde değil aynı zamanda normal kilolarda olan kişilerde de görülebilir.
Vücutta meydana gelen bu yağlanmaya ek olarak ödem oluşumu da meydana gelir. Kişinin cildinde de bazı değişiklikler oluşmaya başlar. Vücudun bazı bölgelerinde morarmaların meydana gelme ihtimali söz konusudur. Bu morarmalar herhangi bir darbe sonucu oluşum göstermez. Vücut direkt olarak bu hastalığa bağlı olarak morarıklık oluşturur.
Lipödem oluşumu, anoreksiya nervoza gibi yeme bozukluğu yaşayan kişilerde de ortaya çıkabilir. Kadınların menopoz dönemine girmesi de lipödem oluşumunu tetikleyebilir. Lipödem rahatsızlığı yaşayan kişilerin vücudunun üst kısmı daha inceyken, alt kısmı daha kalın bir yapıya sahip olabilir. Lipödem hastalığının bazı belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Bölgesel ve anormal yağ birikimi
Bölgesel morarıklıklar
Uyluk ve kalça bölgesinde yağlanma
Yağlanma olan bölgelerde şişlik ve hassasiyet oluşumu
Şiddetli ağrı
Cilt renginde kızarma
Cilt altında topaklanma
Lipödem hastalığı aynı zamanda bazı komplikasyonların oluşmasına da sebebiyet verir. Bu olası komplikasyonlar ise şu şekilde sıralanır;
Estetik kaygılar
Anksiyete bozukluğu
Lenf sıvısının birikimi
Depresyon
Eklem ve kas ağrısı
Yürümede zorluk
Duygu durum bozuklukları
Özgüven kaybı
Ciltte tahriş oluşumu
Enfeksiyon
Eklem sertliği
Lipödem Beslenme Nasıl Olur?
Aile geçmişinde lipödem rahatsızlığı olan kişilerin, lipödem beslenme programına uygun olarak beslenmesi önerilir. Bunun nedeni ise ilerde aynı hastalık ile karşılaşılma riskinin azaltılmasıdır. Lipödem hastalığı obeziteye bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi aynı zamanda kendisi de obeziteye yol açabilir. Lipödem hastalığı, kişinin günlük hareketlerinin kısıtlanmasına neden olur ve sürekli olarak ağrı oluşumuna yol açar. Lipödem beslenme nedir kısaca bahsetmek gerekir ise; lipödem beslenme, antioksidan açısından zengin besinlerin ve yağsız besinlerin tüketilmesi olarak adlandırılabilir.
Lipödem hastalığında beslenme düzeni oldukça önemlidir. Bu nedenle de lipödem diyeti uygulanır. Bu beslenme türünde fermente besinlerin kullanımından kaçınmak gerekir. Anti - inflamatuar özelliklere ağırlık verilmesi gerekir. Vücutta yağ birikmesini önlemek için sağlıklı yağlar tüketilebilir. Aynı zamanda tuz miktarının da azaltılması gerekir. Lipödem beslenmede aynı zamanda cilt bakımına ve spor yapmaya da dikkat etmek gerekir.
Lipödem Beslenme Örnekleri Nelerdir?
Lipödem beslenme listesi, bireylerin genel sağlık durumuna bağlı olarak farklı şekillerde hazırlanır. Fakat beslenme örnekleri incelendiğinde, lipödem beslenme düzeninde genellikle baharatlara ve sağlıklı otlara yer verilir. Yemekleri tatlandırmak için baharatlardan yararlanmak mümkündür.
Fermente gıdalardan uzak durulması gerektiği için daha çok bitkisel ürünlerin tüketimine ağırlık verilir. Sebze ve meyve tüketimi bu beslenme düzeninin temel besinleri olarak kabul edilebilir. Tatlandırıcı kullanımından ve rafine şeker tüketiminden de kaçınmak gerekir. Yağ kullanımında genellikle doğal yağ türleri tercih edilir. Yağ tüketimi doğal olsa dahi minimum seviyededir.
Hayvansal gıdaların tüketimi tamamen yasak değildir fakat oldukça az miktarda tüketilmesi önerilir. Tuz tüketimi de kısıtlıdır. Bu süreçte iyotsuz tuz kullanılması mümkündür. Fakat iyotsuz tuz kullanımını sürekli hale getirmek, ilerleyen süreçlerde farklı sağlık problemlerine yol açabilir. Tansiyon hastalıkları ve tiroid hastalıkları, tuz tüketimi ile doğrudan ilgilidir.
Süt ve süt ürünlerinin kullanımı lipödem beslenme sürecinde önerilmez. Fakat kefir ve yoğurdun bu süreçte destekleyici rol oynadığına dair bazı bilgiler vardır. Bu nedenle süt ürünleri içerisinden sadece kefir ve yoğurt tüketimi önerilir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgileri doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.
Katkı maddeleri içeren hazır gıdalar tüketilmemelidir. Bunun nedeni ise tüketilmesi yasak olan ya da kısıtlı olan tuz vb. maddelerin, hazır ürünler içerisinde yer alıyor olmasıdır. Meyve suyu tüketimi de genellikle önerilmez. Fakat katı besinleri yemekte zorlanan kişiler (yeme bozukluğu ya da farklı bir sağlık problemine bağlı olarak) su ya da taze sıkılmış doğal meyve sularını yemeklerin yanında tüketebilir.
Bu beslenme düzeni aynı zamanda gluten hassasiyeti olan kişiler için de uygundur. Lipödem beslenme de gluten tüketimine yer verilmemesi önerilir. Fakat vegan ya da vejetaryen beslenme düzenine sahip olan kişilerin doktorlarına danışmadan, lipödem diyet ugulanmaması gerekir. Lipödem diyet türü, şeker (diyabet) hastaları için de uygun olmayabilir.
Lipödem Beslenme Düzeninde Tüketilebilecek Olan Besinler Hangileridir?
Lipödem beslenmede her besinin tüketimi uygun değildir. Bazı besinler doğal ve sağlıklı oldukları için lipödem beslenen kişiler tarafınca rahatlıkla tüketilebilir. Lipödem diyeti uygulayan kişilerin tüketebileceği bazı besinler şu şekildedir;
Yeşil yapraklı sebzeler (özellikle koyu yeşil olanlar)
Pancar
Mantar
Soğan ve sarımsak
Kabak
Biber
Badem sütü
Hindistan cevizi sütü (badem ve hindistan cevizi sütü, süt içermeyen süt ürünleri olarak bilinir)
Şekersiz çay ve yeşil çay
Ham kakao
Lahana turşusu
Patates
Tofu
Bitter çikolata