Lenfödem hastalığı lenf drenajının herhangi bir sebebe bağlı olarak bozulması sonucu proteinden zengin intersitisyel sıvının cilt ve cilt altı alanda birikmesi ile ortaya çıkan, klinikte şişlikle kendini gösteren ilerleyici bir hastalıktır.
LENFÖDEM BELİRTİLERİ
Idiopatik olarak da ortaya çıkabileceği gibi günümüzde özellikle bazı kanser cerrahileri sonrasında görülme sıklığı artmıştır.
Alt ekstremite yani bacaklardaki lenfödemin en sık sebepleri kronik venöz yetmezlik ve kanser ilişkili lenfödemdir. Üst ekstremite lenfödeminde en sık sebepse meme kanseridir.
Özellikle meme kanseri ve genitoüriner kanserler (özellikle over ve vulvar kanserleri) sonrası lenfödem konusunda dikkatli olmak gerekmektedir. Meme kanseri hastalarında koltuk altı lenf nodlarına müdahale ve radyoterapi öyküsü lenfödem gelişim riski açısından anlamlıdır ve bu hastaların yakın takip edilmesi gerekmektedir.
LENFÖDEM TEDAVİSİ
Manuel Lenfatik Drenaj (MLD) genel olarak kabul görmüş etkinliği pek çok çalışma ile kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir. Bununla beraber lenfödem derecesine göre bası giysileri ve pnömatik kompresyon da tedavide kullanılmaktadır.
Lenfödem tedavisi uzun soluklu bir tedavidir ve ne kadar erken evrede fark edilirse başarı elde etme oranı o kadar yüksektir.