Uygun diyet ve egzersiz programına rağmen kilo verme ile ilgili problem yaşıyorsanız hormonal kökenli bir probleminiz olabilir. Öncelikle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına görünmeniz gerekir. Hekiminizin gerekli gördüğü durumlarda kan tahlili yaptırarak hormonal bir problem olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer kan değerleriniz olması gereken aralığın altında ya da üstünde ise hekiminizin önereceği tedaviyi uygulamalı ve bir diyetisyene başvurarak size özel bir beslenme programı oluşturmasını talep etmelisiniz. Vücut kitle endeksinize ve beslenme alışkanlıklarınıza göre sizin için hazırlanan özel diyet programını uygularken, yaşınıza, vücut tipinize ve kondisyonunuza uygun bir egzersiz de tedaviye destek olacaktır. Bazı hormonal problemlerden kaynaklanan hastalıklarda şunlara dikkat edilmelidir:
İnsülin Direnci: Monosakkarit olarak bilinen basit şeker bulunan bal, taze ve kuru meyveler, ambalajlı meyve suları ve gıdalar, işlem görmüş yiyecekler, patates, pirinç ve beyaz un ile yapılan karbonhidrat bakımından zengin hamur işleri tüketilmemelidir. Tereyağı yerine zeytinyağı, kızartma yerine haşlanmış sebzeler tercih edilmelidir. Gün içerisinde her 2,5 ile 3 saatte bir olacak şekilde sık beslenilmelidir.
Hipotiroidi: Hekim tarafından reçete edilen ilaçların kullanımının yanı sıra bol su ve lif tüketilmelidir. Hipotiroidi hastalarının vücudu ödem tutmaya müsait olduğu için tuz ve turşu, tuzlu zeytin, tuzlu peynir gibi tuz içen besinlerden uzak durulmalıdır. Yoğurt, ayran, süt gibi protein bakımından zengin besinler metabolizmayı hızlandıracağından ara öğünlerde tüketilmesi önerilir.
Cushing Hastalığı: Kortizol hormonunun aşırı salgılanması sonucunda ortaya çıkan hastalıkta tuz ve şeker kullanımı kısıtlanmalıdır. Ödem atmaya yardımcı, magnezyum bakımından zengin yeşil yapraklı besinlerin tüketilmesi önerilir.
Polikistik Over Sendromu: Bol lifli sebzeler gibi düşük glisemik indeksli besinler tercih edilmelidir. Pirinç, beyaz un ve beyaz şeker ürünleri gibi, rafine edilmiş karbonhidratlardan ve şekerli besinlerden kaçınılmalıdır. Protein bakımından zengin, az yağlı gıdalar ile beslenilmelidir.