Kaktüs meyvesi, hem lezzetli hem de sağlıklı bir atıştırmalık olmanın yanında, çeşitli faydalarıyla da dikkat çekebilir. Kaktüs türlerinden Opuntia ailesine ait olan bu meyveler, yenilebilir ve besleyici özelliği ile tercih edilebilir. Besin değeri yüksek, düşük kalorili ve yüksek lif içeriğiyle bu meyve sağlığınız açısından pek çok yarar sunabilir. Kaktüs meyvesi faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Serbest radikallere karşı koruma,
Bağışıklık sistemini destekleme,
Sindirim sağlığını destekleme,
Kan şekerini düzenleme,
Cilt sağlığını iyileştirme,
Kilo kontrolü,
Kolesterol seviyelerini düşürme,
Karaciğer sağlığını koruma.
Yaşlanma sürecini yavaşlattığı düşünülen kaktüs meyvesi, antioksidan açısından zengin bir meyvedir. Vitamin C içeriği yüksek olan kaktüs meyvesi, bağışıklık sistemi üzerinde destekleyicidir. Vücudun direncini artırır, enfeksiyonlarla mücadeleye yardım edebilir.
Lif bakımından dolgun olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasında rolü büyüktür. Kabızlık gibi ciddi sindirim problemlerini giderebilir. Cildin nem dengesinin sağlanmasına da yardımcı olan dikenli incir, antienflamatuar özellikleriyle cilt yüzeyindeki tahrişleri yatıştırabilir. Yüksek su oranı, düşük kalorili yapısıyla kilo kontrolü için idealdir.
Kaktüs Meyvesi Nasıl Tüketilir?
Kaktüs meyvesi, tatlı ve ekşi tadıyla her damak zevkine hitap edebilir. Keyifli bir atıştırmalık olan kaktüs meyvesi, ham haliyle doğrudan tüketilebilir. Ancak, kaktüs meyvesinin dışı kabuklu ve dikenli olduğu için tüketmeden önce soymak gerekebilir.
Meyveyi ikiye kesebilir, iç kısmını bir kaşık yardımıyla çıkarabilirsiniz. Tatlı, sulu iç kısmıyla kaktüs meyvesi çekirdekli bir yapıya sahip olabilir. Çekirdekler yenilebilir, ancak çoğu kişi çekirdeklerini ayıklar.
Bunun dışında kaktüs meyvesi şu şekillerde tüketilebilir:
• Kaktüs meyvesi, smoothie ve taze meyve suyu gibi doğal, detoks etkili karışımlar hazırlamak için çok uygundur. Meyvenin iç kısmını çıkarabilir, mikserle yumuşattıktan hemen sonra ise diğer meyvelerle karıştırabilirsiniz.
• Yalnızca smoothie şeklinde değil, doğrayarak salatalara da ekleyebilirsiniz.
• Meyve salatalarına tatlı bir dokunuş katabilir.
• Bunun yanı sıra dondurma, jöle, tatlılar ve keklerde de rahatlıkla kullanılabilir. Çoğu zaman meyvenin iç kısmı tamamen ezildikten sonra tatlılarda doğal bir aroma ve renk verebilir.
• Reçel ve marmelat yapımında da kaktüs meyvesi, püre haline getirilerek tercih edilebilir.
• Kurutabilir, saklayabilir ve uzun vadede tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Kurutulmuş haliyle de çok lezzetli bir besin olan bu meyveler lime, tuz ya da pul biberle hazırlanan bazı karışımlarda da yer alabilir.
Çoğu zaman taze iken tüketildiğinde asıl lezzetini veren kaktüs meyvesi diğer yemek ve tatlılarda kullanım için uygundur. Aynı zamanda diyet ve sağlıklı beslenme rutini için kullanımına rastlamak mümkündür. Tüketmeden önce meyvenin dış kabuğunun ve dikenlerinin tamamen temizlendiğinden emin olmak gerekir.
Kaktüs Meyvesi Besin Değeri
Kaktüs meyvesi, yüksek besin değeri ve sağlıklı yapısıyla büyük bir beğeni toplar. Düşük kalori ve yağ içeren bu meyve, sağlıklı atıştırmalıklar kategorisinde yer alabilir.
Karbonhidrat, şeker, lif ve protein içeren kaktüs meyvesi, vitamin ve mineral bakımından zengindir. İçerisinde vitamin C, A, B ve K yer alır. C vitamini, cilt sağlığı açısından çok önemlidir. Antioksidan özellikler gösterebilir. Öte yandan göz sağlığı, bağışıklık sistemi ve cilt sağlığı açısından önemli olan A vitamini de meyveyi daha değerli yapar. B1, B2 ve B3 gibi vitaminlere sahip olan kaktüs meyvesi, sinir sistemi açısından faydalıdır. K vitamini ise kanın pıhtılaşmasına yardım ederek kemik sağlığına da katkıda bulunabilir.
Magnezyum, kalsiyum ve potasyum barındıran bu meyveler kas fonksiyonu, sempatik sinir sistemi sağlığı ve sıvı dengesi gibi birtakım faydalar sunabilir. Güçlü antioksidanlar ve fitokimyasallar içeren kaktüs meyvesi diğer adıyla dikenli incir, flavonoid, betacyanin ve fenolik bileşenlere sahiptir. Betacyaninler, kaktüs meyvesine kırmızı rengini veren ve vücutta iltihaplanmayı azalttığı bilinen bir bileşiktir. Fenolik bileşikler, hücresel hasarı önleyerek yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve kanser riskini düşürebilir.
Sindirim sağlığı için yararlı olan çözünür ve çözünmez lifler açısından zengin bir meyve olarak bilinen kaktüs meyvesi, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan şekerinin dengelenmesine yardım edebilir. Tropikal meyve çeşitleri içerisinde yer alan dikenli incir, düzenli tüketildiği zaman çeşitli pek çok fayda sunar.