Hareketli Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir? - Hatay Gazetesi

Hareketli Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir?

  • Eklenme Tarihi :30.09.2024 | 10:05
  • Muhabir :Haber Merkezi

Hareketli Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Hareketli diş protezi sabit bir şekilde kullanılabilen bir diş protezi çeşidi değildir. Bu protezler çıkarılabilen protezler olarak da adlandırılır. Bu protezler kullanıcıların ihtiyaçlarına ve dişlerinin yapısına uygun olarak tasarlanır. Bu sayede hastaların doğal diş fonksiyonlarını geri kazanması mümkün olur. Ağız içinde diş kalmaması durumunda vakumlu damak diş kullanılabilir.

Total hareketli tam protezler, tam dişsizlik durumunda kullanılan ürünlerdir. Bu protezler alt ve üst çene için tam bir protez seti şeklindedir. Hareketli protezlerde alt ve üst şeklinde iki parça vardır. Total hareketli protezler dişsiz alanların tamamen kaplanmasını sağlar. Bu protezler günlük aktivitelerde fonksiyonel ağız yapısı sağlaması ile dikkat çeker. Burada tutuculuk çene kemiği ile protez arasında bulunan vakum yardımıyla sağlanır. Bu nedenle diğer protez seçenekleri ile karşılaştırıldığında tutuculuk çok daha düşük olur. Daha öncesinde protez kullanmayan kişilerin bu proteze alışması zaman alacaktır.

Hassas bağlantılı protezler diğer protez seçeneklerinden farklı olarak çıt çıt olarak isimlendirilen bir mekanizma ile sabitlenir. Bu mekanizmalar sayesinde protezin ağız içerisinde oldukça sağlam bir şekilde tutulması mümkün olur. Bunun yanında kişilerin protezi takması ve çıkarması da oldukça kolay bir şekilde gerçekleşir. Bu protezler özellikle alt çenede sıkı bir tutuş sağlamasının yanında konforlu olması ile de dikkat çeker.

Parsiyel hareketli diş protezleri kısmi dişsizlik olması halinde kullanılan protez çeşitleridir. Bu protezler ağız içerisinde eksik olan dişlerin yerlerini almak adına tasarlanır. Kısmi protezlerin doğal dişlere dayandırılarak metal ya da akrilik taban üzerine monte edilmesi işlemi gerçekleştirilir. Genellikle arka dişlerin olmaması durumunda eksik olan dişlerin olduğu kısımlara göre tasarlama işlemleri gerçekleştirilir. Bunun yanında doğal dişlere uyumlu olarak oturtulması işlemi gerçekleştirilir. Yarım damak diş kullanmayı tercih eden bireyle hareketli diş protezlerini daha rahat bir şekilde kullanılabilir. Bunun haricinde ağız yapısını desteklemesi nedeniyle normal dişlerin korunmasına da yardımcı olur.

Diş üstü protezler kronlar ismi ile de bilinir. Bu protezler çoğunlukla tek bir dişin kaplanması amacıyla kullanılır. Hasarlı ya da zayıf olan dişlerin desteklenmesi, estetik bakımdan dişlerin görünümlerinin iyileştirilmesi ya da dişler arasında bulunan boşlukların kapatılması bakımından bu protezler kullanılabilir. Komşu sağlam dişlere dayanarak eksik dişlerin yerini tamamlama işlemini sağlarlar.

İmmediat protez diş çekimlerinden sonra takılan geçici protezlere verilen isimdir. Diş çekiminin ardından meydana gelecek boşlukların doldurulması ve estetik bir görünüm sağlanması bakımından bu protezler kullanılır. İmmediat protezler çene kemiklerinin iyileşmesi döneminde hastalara geçici çözümler suna. Ardından kalıcı protez dişler ile değiştirilmesi mümkündür. Bu protezler kişilerin psikolojik ve sosyal bakımdan dişsizlik nedeniyle meydana gelen rahatsızlıklarının en aza indirilmesinde önemli rol oynarlar.