Hamilelikte Sabah Bulantılarına Çözümler

  • Eklenme Tarihi :19.05.2023 | 12:55

Hamileliğin ilk belirtilerinden olan sabah bulantısı, yaygın görülen bir semptomdur ve genellikle ilk üç ayın sonunda sona erer.

Hamilelikte Sabah Bulantılarına Çözümler

Sabah bulantısı olarak adlandırılmalarına rağmen aslında günün herhangi bir saatinde meydana gelebilecek olan bulantılar bebek için risk teşkil etmemekle birlikte anne adaylarının yaşam kalitesini düşürerek günlük yaşamlarını önemli ölçüde etkileyebilir. Peki bu bulantıların sebebi, alınabilecek önlemler ve çözümleri nelerdir?

Hamilelikte Bulantı Neden Olur?

Anne adaylarının hamileliğin ilk aylarında yaşadıkları mide bulantısının nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, hamilelik sebebiyle Beta hCG isimli bir hormonda yaşanan artış ve östrojen seviyelerindeki değişimden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bulantı ve kusmaya genetik faktörler, tiroid hormonunun normalden fazla çalışması ve çeşitli psikolojik faktörler de sebep olabilir. Birden çok bebek bekleyen anne adaylarında Beta hCG seviyesinin daha yüksek olması sebebiyle sabah bulantısı da daha şiddetli görülebilmektedir.

Sabah Bulantısı Normal Midir?

Hamileliğin ilk aylarında yaşanan sabah bulantısı bazı hamilelerde endişeye sebep olabilmektedir. Oysa sık rastlanan bir durum olan bu bulantılar, bir şeylerin ters gittiği anlamına gelmez. Hamilelerin yaklaşık üçte birinin böyle bir rahatsızlıkla karşılaşmadığı bilinmektedir. Bunun sebebi vücudun, yükselen hormon seviyeleriyle daha iyi başa çıkabilmesi ya da midenin hassas olmaması olabilir. Bulantı yaşayan gruptaki anne adaylarının ise doktor kontrolünde oldukları sürece endişelenmelerini gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

Sabah Bulantısına Karşı Alınabilecek Önlemler

Fiziksel yorgunluk bulantı ve kusmaları şiddetlendirebileceği için bol bol dinlenmeye özen gösterin.

Yataktan kalkmadan önce demli bir fincan çay içmek sabah bulantınızı yatıştırabilir.

Yatar pozisyondayken aniden ayağa kalkmak da baş dönmesi ve bulantıya sebep olabilir. Bunu önlemek için, kalkmadan önce yavaş hareketlerle önce oturur pozisyona geçmek, bir süre bekledikten sonra ayağa kalkmak gerekir.

Beyaz leblebi, tuzlu kraker, peksimet, kuru ekmek gibi kuru, yağsız ve tuzlu gıdalar midenizi rahatlatabilir.

Şeker yemek bulantıyı rahatlatabileceğinden, aşırıya kaçmamak şartıyla tatlı ve meyve gibi besinlere öğünlerinizde daha sık yer verebilirsiniz.

Mümkün olduğu kadar stresten uzak durmaya çalışmalısınız çünkü stres de bulantıya sebep olabilen önemli etkenlerden biridir.

Her türlü koku, anne adaylarında bulantıyı tetikleyebilir. Bunu önlemek için sigara, yemek ve parfüm gibi koku kaynaklarından uzak durmaya dikkat etmelisiniz. Özellikle oda parfümü, kızartma yağı gibi ağır kokulardan kaçınmanız gerekir.

Uzun süre aç kalmak ve gereğinden fazla yemek de mide bulantısına sebep olan etkenlerdendir. Beslenmeyi gün içine yayarak kısa aralıklarla ve hafif beslenmek daha doğru bir tutumdur. Öğün sayısını artırmalı, sık aralıklarla ve az yemeli ve midenizin boş kalmasına izin vermemelisiniz.

Yemek esnasında su içmek bulantıyı artırabileceği için, suyun yemek aralarında içilmesi tavsiye edilir. Bununla birlikte vücudun susuz kalmasını önlemek için su içmeyi ihmal etmemek gerekir. Suyu ve maden suyunu içine biraz limon sıkarak tüketmek de bulantıyı önleyebilir.

Zencefil de bulantıyı hafifleten yiyecekler arasındadır. Taze veya kurutulmuş zencefili yemeklerin içine koyarak veya çay şeklinde tüketmek mümkündür.

Kızarmış ve baharatlı yiyecekler mide asidini artırarak bulantıya neden olacağından bunlardan kesinlikle uzak durulması tavsiye edilir.

Genellikle 6-7. haftada başlayan bulantıların çoğu 8-9. haftalarda artarak 10-12. hafta sonrası geçecektir. Bu şikâyetlerin geçeceğini bilmek sizi rahatlatacaktır. Bu sürede 1-3 kg kadar kilo vermeniz normaldir. (Haber Merkezi)