Gözde Et Büyümesi Nedir? - Hatay Gazetesi

Gözde Et Büyümesi Nedir?

  • Eklenme Tarihi :28.11.2024 | 10:47
  • Muhabir :Haber Merkezi

Gözde Et Büyümesi Nedir?

Gözde et büyümesi gözün beyaz bölümünü kaplayan saydam zarın beyaz - pembe arası bir renk alarak kabarık görünüm kazanmasıdır. Genellikle gözün beyaz olan köşesinden başlayarak büyür ve gözün renkli kısmına doğru ilerler. Bazı hastalarda merceği örterek görüş kalitesinde düşmeye neden olabilir.

Pterjium olarak da isimlendirilen göz hastalığı, üçgen ve kama benzeri şekle sahiptir. Et parçasına benzer, kabarık bir dokudur. İçerisinde yer alan kan damarları nedeniyle pembemsi bir renk kazanır.

Sörfçülerin sıklıkla maruz kaldığı güneş, kum, tuz gibi etkenlerin oluşumunda rol alması nedeniyle sörfçü gözü olarak da isimlendirilir. Ekvatora yakın bölgelerde yaşayan kişilerde güneş maruziyeti arttığı için daha sık olarak rastlanır.

Gözde Et Büyümesi Nedenleri Nelerdir?

Gözde et büyümesi, çeşitli dış etkenlerin göz üzerinde oluşturduğu hasarlar nedeniyle yaşanabilir.

Gözde et büyümesi nedenleri arasından bazıları şu şekilde listelenir:

Korunmasız şekilde uzun süre güneş ışığına maruz kalmak

Toz, rüzgar, kum, deniz tuzu gibi yabancı maddelerin göz üzerinde oluşturduğu tahriş

Artan yaş

Gözyaşı kanalının tıkanması

Hastalık genel olarak bu üç sebeple ortaya çıkar. Bu nedenlerin yanı sıra genetik yatkınlık, A vitamininin yeterli miktarda alınmaması ve HPV gibi hastalıkların kişide bulunması et büyümesi riskini artırır. Önlem almak için gözlerin nemli tutulması, koruma için gerekli ekipmanların kullanılması tercih edilebilir.

Gözde Et Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Gözün içinde et büyümesi sırasında en belirgin semptomu et olarak ifade edilen beyaz yapının varlığıdır. Bunun yanında kaşıntı, kızarıklık gibi çeşitli semptomlar yaşanabilir.

Gözde et büyümesi belirtileri arasından bazıları şöyledir:

Gözde ağrı

Göz yüzeyinde ve et yapısında kaşıntı, kızarıklık

Gözde iltihaplanma ve şişlik yaşanması

Göz kuruluğu ve buna bağlı yanma hissi

Gözde sulanma

Gözün açılıp kapanması sırasında göz kapağına takılarak rahatsızlık hissi oluşturur. Göz içerisinde büyümeye devam eden etsi yapı, zamanla görmede bozulmalara yol açar. Büyüyen yapının merceğin önüne geçmesi çift görme, ışık yansımaları ile sonuçlanabilir. Kontakt lens kullanımı sırasında da sorunlar yaşanabilir.

Gözde Et Büyümesi Nasıl Geçer?

Gözde et büyümesi probleminin iyileşmesi için direkt etki gösterecek bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Kesin çözüm olarak cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Hastaya rahatsızlık veren semptomlar ortaya çıkmadığı durumlarda herhangi bir tedavi uygulanmadan yapının büyümesi takip edilir. Eğer herhangi bir büyümeye rastlanmıyorsa gözlerin güneş ışığından korunması için önlemler alınır.

Güneş gözlüğü, şapka, şemsiye gibi eşyalar kullanılarak güneş ışığının direkt teması mümkün olduğunca kesilmeye çalışılır. Çevrede kum, toz gibi tahriş edici maddelerin bulunması halinde ortamdan uzaklaşmak gibi bazı önlemlere başvurulur.

Semptomların hafifletilmesi için göz damlası ve merhemi gibi ilaçlar tercih edilir. Gözlerin temizliğinin sağlanması için temizleme solüsyonları, yıkama köpükleri gibi ürünler kullanılır.

İlaçların sonuç vermediği ve et büyümesinin hayat kalitesini etkileyecek boyuta ulaştığı hastalarda cerrahi müdahalelerde bulunulur. Vitamin eksiklikleri ile ortaya çıkan sorunlarda beslenme yeniden düzenlenerek önlem alınabilir. Beslenme ile eksiklik giderilemiyorsa doktor önerisi ile vitamin takviyelerinden yararlanılır.