GÖZ ÇAPAKLANMASI NEDEN OLUR? - Hatay Gazetesi

GÖZ ÇAPAKLANMASI NEDEN OLUR?

  • Eklenme Tarihi :27.02.2024 | 19:59
  • Muhabir :Haber Merkezi

GÖZ ÇAPAKLANMASI NEDEN OLUR?

Göz çapaklanması gözlerin kendisini savunma mekanizmasıdır. Uyuyup, uyandıktan sonra gözlerinizde çapaklanma oluyorsa gözlerinizi tehdit eden bir unsur var ve gözleriniz bu unsura karşı savunmaya geçiyor demektir.

 

Çapaklanma az miktarda oluyorsa bu doğal bir durumdur. Ama aşırı derecede çapaklanma durumu gözlemliyorsanız gözlerinizin size vermiş olduğu sinyali dikkate almanız gerekmektedir. Göz çapaklanmasına sebep olan durumları şu şekilde sıralayabiliriz;

Enfeksiyon Kaynaklı Göz Çapaklanması

Alerji Kaynaklı Göz Çapaklanması

Göz Kuruluğu Sebebi ile Meydana Gelen Çapaklanma

Lenslere Karşı Gözlerin Göstermiş Olduğu Reaksiyon Sebepli Çapaklanma

Göz Yaşı Kanallarında Tıkanıklık Olması Sebepli Meydana Gelen Çapaklanma

ENFEKSİYON KAYNAKLI GÖZ ÇAPAKLANMASI

Enfeksiyon kaynaklı göz çapaklanmasında gözlerin içerisinde mikroplar bulunmaktadır. Göz bu mikropları dışarı atabilmek için çapaklanma yapar. Bu mikroplar zaman içerisinde iltihaplanarak, enfeksiyona yol açmaktadır.

Yoğun göz yaşı akıntısı sonucu enfeksiyon geçene kadar yüksek miktarda çapaklanma gözlemlenmektedir. Bu çapaklanma zaman içerisinde azalmaktadır; vücut enfeksiyon ile savaşını kazanabilirse gözlerde çapaklanma azalarak kaybolur.

ALERJİ KAYNAKLI GÖZ ÇAPAKLANMASI

Doğuştan ya da sonradan oluşan alerjiler kaynaklı göz çapaklanması olabilir. Bu alerjilerden en yaygın olanı polen alerjisidir. Diğer aylarda herhangi bir çapaklanma problemi görülmeyen bireyler, polenlerin yoğunlaştığı bahar aylarında çapaklanma problemi ile karşılaşabilirler.

Bir diğer alerji toz alerjisidir. Tozlu ortamlarda uzun süre zaman geçiren kişilerde çapaklanma problemi görülebilir. Gözlerin sigara dumanına karşı alerjik reaksiyon göstermesi de, karşılaşılan göz alerjilerinden biridir.

Sigara dumanının yoğun olduğu ortamlar herkeste çapaklanmaya sebebiyet vermese de bazı kişilerde ciddi anlamda çapaklanma probleminin meydana gelmesine neden olur.

GÖZ KURULUĞU SEBEBİ İLE MEYDANA GELEN ÇAPAKLANMA

Bazı etmenlerden ötürü göz kuruluğu gözlemlenebilir. Göz kuruluğuna sebebiyet veren etmenler birisi alkol tüketimidir. Düzenli olarak alkol tüketen birisinde göz kuruluğu gözlemlenme olasılığı yüksektir. 

Gün içerisinde aşırı sıcak ve neme maruz kalan bireylerde göz kuruluğu gözlemlenmektedir. Çok sıcak ve havasız bir mekanda uyuyan bireylerde de çapaklanma gözlemlenir. O yüzden fazla sıcağa maruz kalınmamalı ve uyunan oda nemlendirilmelidir.

LENSLERE KARŞI GÖZLERİN GÖSTERDİĞİ REAKSİYON SEBEPLİ ÇAPAKLANMA

Lens kullanan kişilerin bu lenslerin temizliğine özen göstermeleri gerekmektedir. Temizliğine dikkat edilmeyen lensler çapaklanmaya ve çok daha ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Her lensi bir ömrü bulunmaktadır.

Ömrü dolan lensler atılmalı ve yenileri alınmalıdır. Yoksa çapaklanma problemine sebebiyet verecektir. Lenslerini çıkarmadan uyuyan bireylerde çapaklanma problemi meydana gelmektedir.

Çapaklanma problemi, meydana gelebilecek problemlerin en küçüğüdür. Yatmadan önce lensler mutlaka çıkartılmalıdır. Yoksa bu unutkanlık size pahalıya patlayabilir.

GÖZYAŞI KANALLARINDA TIKANIKLIK OLMASI SEBEPLİ MEYDANA GELEN ÇAPAKLANMA

Gözyaşı yalnızca duygusal durumlarda gözlerden akan su değildir. Göze toz ya da yabancı bir madde kaçtığında, sigara dumanına, rüzgara maruz kalındığında vb. durumlarda da göz yaşlarına ihtiyaç duyulur.

Gözyaşı kanallarında, bir başka değişle göz pınarlarında tıkanıklık meydana geldiği zaman, gözün verdiği reaksiyonlardan biri çapaklanmadır. Bu gibi durumlarda gözlerinizden yaş gelmiyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana görünmeniz gerekmektedir.