İskenderun Gelişim Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Utku Burak Bozbulut, ‘1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında, meme kanseri ve risklerine dikkat çekti.
Meme Kanserinin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Bozbulut, “Meme kanseri, memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin normal olmayan biçimde, kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesidir. Meme kanseri erken dönemde teşhis edilmediğinde, öncelikle çevre lenf bezlerine daha sonra kan yoluyla karaciğer ve kemik gibi organlara yayılım olur. Hastalığın erken teşhisine yönelik yapılan meme kanseri taramaları, bu kanserden ölümleri ve hastalığın sıklığını azaltmada en etkili yöntemlerdir” açıklamasında bulundu.
MEME KANSERİNİ BELİRTİLERE DİKKAT!
Meme kanserinin belirtilerinden söz eden Uzm. Dr. Utku Burak Bozbulut, “Meme kanserinin en sık karşılaşılan belirtisi; memede sert, ağrısız, zamanla büyüyebilen, hareket ettirilebilen ama bazen hareketsiz kitlenin hissedilmesidir. Memedeki her kitle, meme kanseri değildir. Memede kanser belirtileri var ise vakit geçirmeden bir uzmana başvurulmalıdır. Kendi kendine meme muayenesi, erken tanı için çok önemli bir adımdır. Her kadın 20 yaşından itibaren, meme muayenesini yaparken; her ay adet döneminden sonra memesinin simetrisine, meme başında bir akıntı olup olmadığına, ele bir kitlenin gelip gelmediğine dikkat etmelidir. Çünkü meme kanseri tümörü, basit bir değerlendirme ile algılanabilir. Meme kontrolleri 40 yaşından sonra doktor tarafından yapılmalıdır. Aynı zamanda doktorun önerisi ile yine her yıl mamografi taraması çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki, erken teşhis hayat kurtarır” dedi.