EL TİTREMESİ TREMOR NEDİR? BELİRTİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ - Hatay Gazetesi

EL TİTREMESİ TREMOR NEDİR? BELİRTİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

  • Eklenme Tarihi :21.03.2024 | 13:49
  • Muhabir :Haber Merkezi

EL TİTREMESİ TREMOR NEDİR? BELİRTİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Titreme, vücudun her yanında görülebilmekle beraber en çokelleri ve başı tutan, istemsiz olarak tekrarlayan ince ritmik sarsılma hareketleridir.

 

El titremeleri her yaşta herkes için can sıkıcı, tatsız, hatta korkutucu bir işarettir. Neyse ki çoğu zaman el titremelerinin arkasında ciddi bir nörolojik hastalık yer almayabilir. 

ELLERİM TİTRİYOR PARKİNSON HASTASIMIYIM?

Ama Parkinson Hastalığı, ya da beyin, beyincik, omurilik kökenli herhangi bir hastalığın işareti olabileceği için mutlaka bir nöroloji uzmanı tarafından dikkatle değerlendirilmesi gereken bir şikâyettir.

Herhangi bir tedavinin gerekli olup olmadığı kararını nöroloji uzmanına bırakmak şarttır. El titremesi yani tremorun değişik tremor tipleri vardır. Titreme fark edildiğinde doktora gidilmeden önce şikâyetlerin ne zaman ve ne şekilde olduğuna dikkat edilmesi nedeninin ortaya çıkarılmasına yardımcı olacaktır.

Esansiyel tremor, ailevi olarak da görülebilen, sebebi bilinmeyen ve en sık karşılaşılan titreme tipidir. Bu tür titremeler en çok bir bardak kaldırırken ya da el ile bir şeyi işaret ederken belirgin hale gelir. Yeme, içme ve yazı yazma ile artaya çıkabilir. Hareketsiz halde iken sıklıkla titreme yoktur. İstirahat tremoru, dinlenme sırasında şiddetlenir, aktivite ile azalır. Bu tür tremorlar Parkinson hastalığı ile ilişkili olabilir. Postural tremor adı verilen tipinde ise titreme ellerin yer çekimine karşı sabit bir pozisyonda tutulmasıyla belirginleşir. İntansiyon tremoru, istemli hareket esnasında ortaya çıkar ve hedefe yaklaşırken titreme artar. Beyinciğin rahatsızlıklarında sıkça görülür.

Yemeğinizi yerken çatal bıçağınızla boğuşurken bir türlü hakim olamadığınız el titremeleriniz nedeniyle sofradaki bütün bakışları üzerinizde hissettiğiniz oldu mu?

Ya da su içmek için elinize aldığınız bardağın sanki birtek nedeymiş gibi sallanıp üstünüze başınıza döküldüğü oldu mu?

Bazı kişilerde herhangi bir hastalıkla ilişkili olmadan da ellerde titreme olabilir. Bunlar özellikle stresle, yorgunlukla, alkol kullanımıyla, uykusuzlukla ilişkilidir. Herhangi bir hastalığa işaret etmeyen bu tip titremelerin en önemli özelliği ince ve hızlı olmasıdır.

Tiroid bezinin çok çalıştığı durumlarda, alkol bağımlılarında alkolün bırakılması durumunda, kafein bağımlısı olanlarda kafeinin kesilmesi halinde, solunum yolları genişleticisi olarak kullanılan nefes açıcı bazı ilaçların etkisi sonucunda ya da uzun süre kortizon kullanımı, bazı antidepresan ilaçların kullanımı nedeniyle ortaya çıkan el titremeleri çoğu zaman yavaş yavaş gelişir. Karaciğerde bakır birikmesi sonucu ortaya çıkan Wilson Hastalığı’nın ilk belirtisi ellerde titreme olabilir.

EL TİTREMESİNİN TEDAVİSİ

Titreme iyi tedavi edilirse yüz güldürücü sonuçlar elde edilir. Tabi ki tedaviye dirençli vakalar vardır. Fakat bunları tedaviyle azaltmak ve kişinin günlük akti-vitesine devam edebilmesini sağlamak mümkündür.

Uygun tedavi nedeni doğru teşhis bağlıdır. Tremorun tedavisinde altta yatan nedenin ortadan kaldırılması mümkünse iyi yanıt alınır. Örneğin alkolün bırakılması, tiroid bezi hastalığının tedavi edilmesi, titremeye yol açan ilaçların kesilmesi, psikolojik nedenli tremorlarda kişinin altta yatan psikolojik sorunun tedavisi ile titreme kaybolabilir.

Parkinson tremorunda hastalığa özgün ilaçlar, esansiyel tremor, propranolol veya diğer beta blokerler ve bazı antiepileptik ilaçlar kullanılabilir.

Beyinciğin hastalıklarında ortaya çıkan titreme genellikle ilaç tedavisine iyi yanıt vermez. İlaçlar dışında intramuskuler botulinum toksin enjeksiyonları, çok ileri ve tedaviye dirençli tremorlarda ise talamotomi ve derin beyin stimülasyonu gibi cerrahi müdahaleler tedaviye yardımcı olabilir.

EL TİTREMENİZİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Strese sebep olan nedenleri ortadan kaldırılmaya çalışmalısınız.

Kola ağır bir saat yada bilezik takılması veya elde bir cisim taşınması, tesbih çekilmesi titremelerinizi azaltabilir.

Bir şey içerken bardağı ya da fincanı yarım doldurmak veya kamış kullanmak güvenli olabilir.

Yorgunluk titremelerinizi arttırabileceği için yeterli uykunuzu alın ve istirahatinize önem verin.

Titremeye yol açabileceği veya arttırabileceği için kahve, çay ya da kolalı içecekler gibi kafeinden zengin gıdalardan uzak durun.