Diz protezi, diz ekleminde oluşan hasarları geçici veya kalıcı olarak onarmak maksadıyla tasarlanan tıbbi materyallerdir.
Genellikle ortopedik cerrahlar tarafından yapılan çeşitli testler sonucunda protez kullanımına başvurulabilir.
Bu durumda ciddi hasar, aşınma ve kireçlenme gibi durumlarda farklı materyallere sahip diz protez ameliyatı sürecine başlanır.
Diz protezlerinin dayanma süreleri farklı unsurlara göre değişebilir.
15 ila 20 yıl arasında değişen kullanım ömrü hastanın yaşı, yaşam tarzı, kilo ve protezin kalitesi, türü gibi faktörlere bağlı olarak da genel ömrü uzatılabilir.
Düzenli doktor kontrollerine gitmek, doktorun tavsiyelerini yerine getirmek ve belirli aralıklarla bakımını gerçekleştirmek protezin genel performansını ve işlevini koruma altına alır.
Diz ekleminde meydana gelen şiddetli ağrı ve sızıları dindirmek ve hastaların yaşam kalitelerini artırmak üzere protez kullanımına başvurulur.
Diz protezi, hasar görmüş diz eklemini tedavi etmek üzere kullanılan önemli bir medikal araçtır.
Çoğu zaman osteoartrit (ileri düzeyde kireçlenme), romatoid artrit veya yaralanmalar sonucunda ortopedik cerrahlar tarafından önerilir.
Diz protezi eklem yüzeylerini metal, seramik ve plastik malzemelerle değiştiren bir cerrahi prosedür ile takılır. Böylece eklemin normal işlevini kazandırarak ağrı ve sızıları azaltarak hastaların hareket kabiliyetini iyileştirir.
Genetik ve gelişimsel nedenlerden dolayı da diz eklemlerinde bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
Bu gibi durumlarda ağrıyı azaltmak, hareket kabiliyetini artırmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek için kullanımına başvurulur.
Diz protez modelleri yürüyüş, merdiven çıkma ve diğer fiziksel aktivitelerde fonksiyonel iyileşme sağlayabilir.
Uzun ömürlü yapıya sahip protezler, yıllar boyunca istenilen yüksek performansı sunabilir.
Dizde sürekli ağrı ile kendini gösteren eklem hasarları, aşınma sonucu ileri düzeyde kireçlenir.
Hareket kısıtlılığı, çatırtı, sıkışma, sıcaklık ve kızarıklık gibi sağlık problemleri de diz protezi kullanımı öncesinde göz önünde bulundurulması gereken belirtilerdir.
Diz Protezi Çeşitleri Nelerdir?
Diz protezi, diz ekleminde meydana gelen hareket kısıtlılığını ve ağrıyı gidermek amacıyla tedavilerde kullanılan tıbbi bir araçtır. Diz protezleri çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
Tam Protez: Eklem üzerindeki tüm yüzeyleri değiştiren protez türü olarak bilinir. Çoğu zaman dizlerin ileri derece hasar gördüğü durumlarda takılır.
Yarı Protez: Eklemin yalnızca belirli bölgenin değiştirildiği protez çeşitlerinden biridir.
Kısmi Protez: Eklemin yalnızca bir bölgesi için kullanılan protezi ifade eder.
Protez kullanımı hastaların yaşı, sağlık durumu ve yaşadığı genel diz rahatsızlıkları göz önüne alınarak belirlenir.
Diz Protezi Nedenleri Nedir?
Diz protezi çeşitli nedenlere bağlı olarak kullanılabilir. Genellikle diz ekleminin aşınması ve yıpranmasına bağlı olarak aşırı kireçlenme görülebilir.
Eklemin kıkırdak yüzeyleri bozulur ve şiddetli ağrılara neden olabilir.
Bağışıklık sistemi bazı durumlarda çeşitli faktörlere bağlı olarak eklemlere saldırabilir.
Bu durumda ise iltihaplı eklem hastalığı gözlemlenir. Belirtileri arasında kronik ağrı ve deformasyonlar yer alır.
Protez kullanım nedenlerinden bir diğeri de yaralanmalar sonucunda ortaya çıkan travmatik artrit türüdür.
Kırıklar ve bağ yırtılmalar bu rahatsızlığın başlıca nedenleri arasındadır. Bu tür durumlar eklemlerin ciddi hasarlar almasına yol açarak zamanla işlevini kaybetmesine yol açabilir.
Dizdeki kemik dokusunun kan akışının azalması veya tamamen durması sonucu meydana gelen avasküler nekrozu, doğuştan gelen ya da sonradan oluşan deformiteler ve başarısız ameliyatlar gibi nedenlere bağlı olarakta protez tercih edilebilir.
Diz Protezi Hangi Durumlarda Takılır?
Diz protezi, diz ekleminin genel işlevini yitirmesi ve hasar alması sonucu ortaya çıkan ağrı, hareket kısıtlılığı gibi nedenlere bağlı olarak takılır.
Ciddi bir rahatsızlık olarak bilinen diz eklem hasarları, hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyerek yürüme, oturma ve kalkma gibi eylemleri zorlukla yapmalarına neden olabilir. Protez kullanımına neden olan rahatsızlıklar ise şu şekilde sıralanabilir:
Osteoartrit: İleri düzeyde kireçlenme durumudur.
Romatoid Artrit: Bağışıklık sistemine bağlı olarak gelişen bir iltihaplanma durumudur.
Travmatik Artrit: Yaralanma sonucu kırıkların oluşumuyla birlikte kendini gösteren bir durumdur.
Avasküler Nekroz
Diz Deformiteleri
Başarısız Sonuçlanan Ameliyatlar
Protezler hastaların yaşam kalitesini artırmak, dizde meydana gelen eklem ağrılarını dindirmek ve gün içerisinde rahatlıkla hareket etmelerine olanak tanımak üzere takılır.
Yürüme, merdiven çıkma gibi benzeri hareketlerin rahatlıkla yapılmasını sağlayan protezler, ağrısız bir yaşam sürmenize olanak tanıyabilir.
Uzun ömürlü bir çözüm olarak bilinen protez kullanımı, deformiteleri düzelterek eklem aşınmalarını durdurabilir.
Aktif bir yaşam tarzı için çoğu zaman protez kullanımı ile hareketlilik artar ve günlük aktiviteler, fiziksel egzersiz uygulamaları kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Ağrının azalması ve yok olması için protez kullanımı avantajlı bir durumdur.