Direkt diyabete yol açıyor

  • Eklenme Tarihi :16.09.2022 | 13:51
  • Muhabir :

Toplumda en sık görülen hastalıklardan olan diyabet başka hastalıkları tetikleyerek ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

Direkt diyabete yol açıyor

Diyabet hastalarının hayatları boyunca beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Yediğimiz bazı yiyecekler diyabete yol açıyor. Diyabet (şeker hastalığı) çok yaygın bir şekilde görülmektedir. Hastalığın nedeni insülin hormonu üretiminin herhangi bir nedenle yetersiz olması veya hiç olmaması, ya da vücut dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesidir. Birçok farklı çeşidi bulunan diyabet hastalığının en yaygın görülen ve genellikle 35-40 yaş üzeri bireylerde ortaya çıkan türü Tip 2 diyabettir. Yapılan araştırmalarda göre 30 yaşından sonra yapılan karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin diyabete yol açtığı bulundu. Patates, ekmek, pirinç gibi yüksek nişasta içeren gıdaların tüketiminin sağlık için kısıtlanması gerekiyor.

DİYABET HAKKINDA BİLİNÇLENİN

KARBONHİDRATLI BESLENME YÜZDE 10'A DÜŞÜRÜLMELİ

Leicester De Montfort Üniversitesi'nde diyabet uzmanı olan Profesör Joan Taylor, mevcut NHS beslenme rehberliğini suçladı. Patates, ekmek ve pirinç gibi karbonhidratların yediklerimizin üçte birinden fazlasını oluşturması gerektiğini belirtiyor. Ancak İngiliz Bilim Festivali'nde konuşan Profesör Taylor, bunun sadece yüzde 10'a düşürülmesini istedi.

NİŞASTALI YİYECEKLER AZALTILMALI

Daha az nişastalı yiyecekler yemek, insanların kilo vermesine neden olabilir - tip 2 diyabet riskini büyük ölçüde azaltır. Ayrıca kan şekeri seviyelerinin 'normale inmesine' yardımcı olacaktır.

NİŞASTA ALINAN KALORİYİ YÜKSELTİYOR

Nişastalı karbonhidratlar kalori açısından yoğun olma eğilimindedir, bu yüzden son birkaç on yılda karalanmışlardır. Profesör Taylor şunları söyledi: "NHS tavsiyesinin yaklaşık yüzde 35 olduğunu akılda tutarak, yüzde 10'a indirebilirseniz, o zaman sadece kilo vermekle kalmazsınız, bu metabolik sendrom ve tip 2 için iyi bir şeydir, aynı zamanda kan şekeriniz normale iniyor.'

DİYABET KÖRLÜĞE YOL AÇABİLİR

Tip 2 diyabet, vücut yeterince insülin yapmadığında veya yaptığı insülin düzgün çalışmadığında ortaya çıkar ve bu da yüksek kan şekeri seviyelerine yol açar. Kontrolsüz diyabet körlüğe yol açabilir, uzuvlarının kesilmesine, komaya girmeye neden olabilir.

SAĞLIKLI BESLENME TİP2 DİYABETİ ÖNLEYEBİLİR

Durum kabaca 4,5 milyon İngiliz ve 30 milyondan fazla Amerikalıyı etkiliyor. Ancak yüz binlerce kişinin bilmeden bu durumla dolaşmasından korkuluyor.Genetik olan tip 1 diyabetin aksine, tip 2 diyabet esas olarak obeziteden kaynaklanır. Aynı zamanda sağlıklı bir yaşam tarzı ile tersine çevrilebilir.

BİRÇOK KİŞİ DİYABET RİSKİ ALTINDA

Profesör Taylor şunları söyledi: 'Diyabetologlarla konuşursanız, size çoğu insanın 30'lu yaşlardan itibaren kilo almaya başladığını söyleyeceklerdir. Diabetes UK, Her üç yetişkinden birinin diyabet öncesi olduğunu tahmin ediyor, bu da kan şekeri düzeylerinin normalin üzerinde, ancak diyabet teşhisi eşiğinin altında olduğu anlamına geliyor.

DÜZENLİ EGZERSİZ DİYABET RİSKİNİ YARIYA İNDİREBİLİR

Diyabetli kişilerin yaklaşık yüzde 90'ında tip 2, yaklaşık yüzde 8'inde tip 1 diyabet ve yaklaşık yüzde 2'sinde daha nadir diyabet türleri vardır. Araştırmalar, bazı insanlar için diyet, fiziksel aktivite ve sürekli kilo vermenin tip 2 diyabet riskini yaklaşık yüzde 50 azaltmada etkili olabileceğini göstermiştir. (kaynak Mynet)