Deterjan Alerjisi Belirtileri Nelerdir? - Hatay Gazetesi

Deterjan Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

  • Eklenme Tarihi :06.09.2024 | 13:38
  • Muhabir :Haber Merkezi

Deterjan Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Deterjana karşı alerjik reaksiyonlar vücutta bazı belirtiler oluşturabilir. Yetişkinlerde deterjan alerjisi belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Tende kırmızılık oluşur.

Cilt çevresinde tahrişler meydana gelir.

Şiddetli kaşıntı oluşur.

Deterjan alerjisinden etkilenen vücut bölgesinde şişlik oluşur.

Cilt yapısında sıcaklık artışları meydana gelir.

Deterjandaki kokular, koruyucu maddeler, boyalar ve diğer kimyasallar hem çocuklarda hem de yetişkinlerde pişiğe neden olabilir.

Deterjandan etkilenen vücut bölgesine dokunulduğunda ağrı oluşur.

Cilt yüzeylerinde kabarcıklar oluşur. Bu tür semptomlar deterjan alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler olabilir. Deterjan alerjisine sürekli maruz kalınması halinde bu belirtilerin varlığı devam edebilir. Deterjana karşı maruziyet sona erdikten sonra alerjinin etkileri haftalarca sürebilir.

Deterjan alerjisi belirtileri, alerjene maruz kaldıktan birkaç saat sonra ya da 10 gün içerisinde ortaya çıkabilir.

Deterjan alerjisine bağlı olarak bazı testler yapılabilir. Deterjan alerjisi nasıl anlaşılır sorusuna cevap olarak, yama testi olarak bilinen alerji testi işaret edilebilir.

Yama testi sırasında, farklı alerjenler (alerjik reaksiyona neden olabilen maddeler) içeren bir dizi yama sırt bölgesine bantlanır.

Bu yamalar bantlanan sırt bölgesinde kalmalıdır ve ıslanmamalıdır. Yama testi 5 gün boyunca sırt bölgesinden çıkarılmamalıdır. Bu süre boyunca duş alınmamalı ve aşırı terleme olmamasına dikkat edilmelidir.

Yama testinden 48 saat sonra, bantlar çıkarılır. Uzman doktorunuz cildinizi değerlendirerek negatif sonuçların çıkmasını bekleyecektir.

Gecikmiş reaksiyonları değerlendirmek için, 48 saat daha geçtikten sonra yeniden alerjik durum değerlendirilmesi yapılır.

Deterjan alerjisinden kaynaklı maddelerden birine veya daha fazlasına alerjiniz varsa, deterjan alerjisi belirtileri devam eder..

Deterjan Alerjisi Neden Olur?

İçeriğinde belirli maddeler kullanılan deterjanlar alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

 

Deterjan alerjisine neden olan kimyasal içerikler; kokular, koruyucu maddeler ve yüzey aktif maddelerdir. Bazı kişilerin, deterjanı renklendirmek için kullanılan boyalara da alerjisi olabilir.

 

Yetişkinlerde deterjan alerjisi oluşmasının nedenleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

 

Kontakt dermatit ve cilt hasarı:Kontakt dermatit; sabunlar, bitkiler veya metaller gibi temas ettiğiniz bir şeyin neden olduğu bir cilt rahatsızlığıdır. Çamaşır suyu veya diğer kimyasallarla doğrudan temas önemli cilt tahrişine neden olabilir. Bu durum, çamaşır deterjanına olan alerjiyle aynı alerji türü değildir. Güçlü bir kimyasalla temas, tahriş edici kontakt dermatit olarak adlandırılır. Maruz kalan vücut bölgesindeki cilt hücreleri hasar görür, ancak bağışıklık sistemini ilgilendiren alerjik bir reaksiyona neden olmaz.

Kokular: Çamaşır deterjanına güzel kokması için koku kimyasalları eklenir. Bu kimyasallar alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Deterjanların daha güzel kokması için sıklıkla eklenen iki bileşen (hidroperoksitler olarak adlandırılır) bulunur. Bu bileşenler; turunçgil bazlı limonen ve çeşitli çiçek kokuları üreten linalooldır. Bu maddeler havadaki oksijenle karıştığında kokularını yayar. Deterjana alerjisi olan kişilerde, bu koku sebebi ile çeşitli belirtiler görülebilir.

Koruyucular: Koruyucular, kirlenmeye karşı koruma sağlamak için çamaşır deterjanına eklenir. Koruyucular, deterjanların raf ömrünü uzatır. Koruyucular, deterjan alerjisi olan kişilerde bazı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Parabenler: Parabenler de koruyucu olarak adlandırılan kimyasal bir bileşiktir. Bu kimyasalların endokrin bozucular olduğu düşünülmektedir. Bu tür kimyasallar, vücuttaki hormonları taklit edebilir veya onlarla etkileşime girebilirler. Parabenlere karşı alerjik reaksiyonlar nadir olarak ortaya çıkar.

Yüzey aktif maddeler: Yüzey aktif maddeler, çamaşır deterjanında alerjik reaksiyona neden olabilecek bir bileşendir. Bu maddeler lekeleri parçalamaya ve çamaşırdan suya akıtılan kirlerin giysilere tekrar yapışmasını önlemeye yardımcı olur. Bazı yüzey aktif maddelerinden yağ bazlı lekeleri çıkarmak için faydalanılır. Bazı yüzey aktif maddeler ise kumaş yumuşatıcısı olarak kullanılır. Yüzey aktif maddeler çamaşır deterjanın etkinliğini artırır. Bu maddelerle temas edilmesi cilt tahrişine neden olabilir. Sert yüzey aktif maddeler hassas cilde sahip kişiler için tahriş edici olabilir.