Küçük ve ağrısız olan deri altı kitlelerinin genellikle tedavi edilmesine gerek kalmaz. Ancak, kitlenin etkisi hastada şiddetli ise ve giderek büyüyen bir kitle varsa kitlenin alınması ya da boşaltılması gerekebilir. Kitle yapısı drenaj yöntemi ile içi boşaltılarak vücuttan çıkarılabilir. Gerektiği durumlarda deri altında kitle oluşan bölgeye cerrahi müdahale de yapılabilir. Kitlenin oluştuğu deri bölgesine kesi açılarak kitle dokusu çıkarılır. Böylece deri altında oluşan kitlenin tedavisi yapılır.
Deri Altında Sert Kitle Ameliyatı
Deri altında oluşan kitlenin; şiddeti, etkisi, oluştuğu vücut bölgesi, hastada oluşturduğu belirtiler gibi faktörler göz önüne alınarak cerrahi müdahale işlemi yapılabilir. Özellikle; tekrarlanan deri altı kitleleri, boyun çevresinde ya da kulak çevresinde oluşan kitlelerin çıkarılması gerekir. Ayrıca görünüm olarak hastalarda rahatsızlık oluşturan kitleler de çıkarılabilir.
Deri altında oluşan sert kitlelerin çıkarılması için, kitlenin oluştuğu deri bölgesine kesi açılarak cerrahi müdahale gerçekleşir. Kitlenin oluştuğu deri, çevre dokulardan ayrılır. Bir çift forseps (tıbbi makas) veya cımbızla kitle çıkarılır. Kesi yapılan deri yüzeyi dikilerek bandajlanır. Böylece kitle tamamen çıkarılarak sıkışan hücreler keratin üretemez hale getirilir.
Deri Altında Sert Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci
Deri altında sert kitle tedavisinden sonra; kitlenin çıkarıldığı deri bölgesine birkaç gün boyunca ılık kompres uygulamak oldukça iyi gelebilir. Sıcaklık ayrıca kitlenin oluştuğu deri bölgesinde kan akışını artırarak iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olabilir. Tedavi edilen kitle büyükse veya iltihaplıysa, kortikosteroid (steroid) enjeksiyonu şişliği ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilir. Kitle enfekte veya kitle drenajından sonra enfeksiyonu önlemek için oral antibiyotikler kullanılabilir.