Cilt alerjisinin nedenleri bazı etken maddelere bağlıdır. Parfümden güneş kremine, nikel elementinden tüketilen besinlere kadar birçok unsur bu rahatsızlığı meydana getirir. Aynı zamanda cilt alerjisi türlerine göre de etken faktörlerin değişkenlik gösterme durumu vardır.
Yoğun olarak görülen egzama başta genetik etmenlerin etkisine bağlı olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte cilde temas eden şampuan, sabun ve deterjan gibi kimyasal ürünlerle de gelişebilir. Kuru hava, polen ve nem gibi çevresel faktörler de atopik dermatitin oluşumuna sebebiyet verebilir.
Besin alerjisinin nedenlerinden bahsetmek gerekirse bazı gıdaların tüketiminden kaynakladığını söylemek mümkündür. Özellikle süt, yer fıstığı, yumurta ve ceviz gibi farklı besin öğeleri yenildiğinde ortaya çıkabilir. Tüketilmesinin yanı sıra kokusunun alınmasıyla bile gelişebilecek besin alerjisinde etken gıdalardan uzak durulması önemlidir.
Diğer bir cilt alerjisi olan kontakt dermatit ise kimyasal maddelerin etkisiyle meydana gelir. Buna örnek olarak makyaj malzemeleri, saç boyası, deodorant ve parfüm gibi kozmetik ürünler verilebilir. Ayrıca nikel ve kobalt kimyasal elementlerin cilde değmesi sonucunda da oluşma ihtimali vardır.
Kurdeşen olarak bilinen ürtiker alerjisinde iç veya dış etkenlerin tetiklenmesiyle gelişir. Bazen iltihabi enfeksiyonlar bazen de çevresel faktörler meydana gelmesine neden olur. Çok soğuk, sıcak ve basınçlı havalarla birlikte ürtiker atakları tetiklenebilir. Bağışıklık sisteminin savunma hücrelerini harekete geçiren bu alerji vücutta birikir ve bölgesel belirtileri ortaya çıkarır.