Peki ceviz alerjisi nasıl anlaşılır? Alerjik reaksiyonlar genellikle cevize maruz kalındıktan sonra ortaya çıkar ve hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Belirtiler genellikle alerjik reaksiyonun türüne ve kişinin hassasiyetine bağlı olarak farklılık gösterir. Alerjik reaksiyonlar vücudun farklı bölgelerinde kendini gösterir. Cevize maruz kalan birçok insan cilt reaksiyonları yaşayabilir.
Bu reaksiyonlar kaşıntı, kızarıklık, ürtiker (kurdeşen) veya döküntü, deride şişlikler veya kabarcıklar olarak görülebilir. Ceviz alerjisi olan bazı insanlarda ceviz tüketimi veya ceviz buharına maruz kalma sonucunda solunum yolu semptomlarına yol açabilir. Solunum yolu semptomları hapşırma, burun akıntısı veya tıkanıklık, öksürük, boğazda kaşıntı veya hırıltı, göğüs sıkışması veya nefes darlığı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gastrointestinal semptomlar olarak mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal gibi sindirim sistemi problemleri oluşabilir. Nadiren görülse de anafilaksi gibi ciddi sistemik reaksiyonlarla da karşı karşıya kalınabilmektedir. Semptomlar arasında ciltte şiddetli döküntü veya kaşıntı, yüzde şişlik, hırıltılı veya zorlu solunum, baş dönmesi veya bayılma, kalp çarpıntısı, düşük kan basıncı ve hatta bilinç kaybı bulunabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Ceviz alerjisi belirtileri genellikle şikayetler sonrasında hızla ortaya çıkar, ancak bazı durumlarda belirtiler birkaç saat sonra da gelişebilir. Ayrıca, alerjik reaksiyonun şiddeti kişiden kişiye büyük farklılık gösterebilir. Yetişkinlerde ceviz alerjisi genellikle ömür boyu sürebilir ve semptomlar bir kişiden diğerine büyük farklılık gösterebilir.
Ayrıca, cevizin farklı türleri de farklı alerjik tepkilere neden olabilir; bu nedenle, ceviz alerjisi olan bireylerin ceviz ve ceviz ürünlerinden kaçınmaları önemlidir ve şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri olan kişilerin mutlaka bir sağlık uzmanına danışmaları gerekmektedir.
Ceviz Alerjisi Neden Olur?
Ceviz alerjisi, bağışıklık sisteminin cevizde bulunan proteinlere anormal şekilde tepki vermesi sonucu oluşur. Bağışıklık sistemi bu proteinleri zararlı olarak algılar ve onları yok etmek için bir dizi reaksiyon başlatır.
Bu reaksiyonlar, vücutta histamin salgılanmasına neden olur ve bu da alerjik belirtilere yol açar. Ceviz alerjisine neden olabilecek unsurlar genetik yatkınlık, bağışıklık sistemi, çapraz reaktivite ve çevresel faktörler olarak sıralanabilir. Genetik yatkınlıklarda ailede gıda alerjisi veya diğer alerji türleri bulunan kişilerde ceviz alerjisi gelişme riski daha yüksektir.
Çapraz Reaktivite, ceviz alerjisi olan bazı kişilerde benzer protein yapısına sahip diğer ağaç yemişlerine (badem, fındık) karşı da alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu durum çapraz reaktivite olarak adlandırılır. Çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıkları da gıda alerjilerinin gelişmesinde rol oynayabilir.