Çay yanığı oluştuğunda hemen müdahale etmek derinin iyileşme sürecini hızlandırır ve yanık lekesi oluşma ihtimalini azaltır. Çay yanığı için farklı yöntemler kullanılsa da mutlaka doktora giderek tedavi olunmalı.
Çay yanığı tedavisi için yöntemler şu şekildedir:
Soğuk kompres yanık olan bölgenin şişmemesini sağlarken aynı zamanda acının hafiflemesine yardımcı olur.
Antibiyotik içeren kremler, yanık tedavisinde tercih edilir. Yanan bölgeye antibiyotik içeren krem sürdüğünüzde ağrınızın azalmasına da yardımcı olur.
Yanan bölgenin sterilize edilmesi de önemlidir. Mikrop kapma olasılığı göz önünde bulundurulduğunda steril gazlı bezlerden yardım alınarak bölge temizlenmeli.
Hafif yanıklar için ağrı kesici anlık oluşan ağrının giderilmesine yardımcı olur. Yanık olan bölgede ağrı yoksa ağrı kesici kullanımına gerek kalmaz.
Lavanta yağı, Hindistan yağı gibi doğal içerikli yağlarda yanıklara uygulanan seçenekler arasında yer alır. Çay yanığı için bu yöntemler su toplaması ya da leke oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir, fakat mutlaka ciddi yanıklar için doktorunuzun tavsiyesi olmadan herhangi bir şey kullanmamaya dikkat edilmelidir.
Tedavi yöntemlerini kullanırken kişilerin mutlaka alerjik bir durumlarının olup olmadığını kontrol etmeleri gerekir. Alerjik durumlarda deride kabarma ve kızarıklıkların oluşması gibi sonuçlarla karşı karşıya kalınır. Aynı zamanda derinin yanık dercesine göre bir uygulama yapılması gerekir. 2. derece yanıklar için mutlaka doktora gidilmesi gerekir.