Çamaşır suyuna maruz kalmaktan dolayı zehirlenme vakalarında genellikle ilk belirtiler nefes alıp vermede güçlükler oluşmasıyla anlaşılır. Zehirlenen kişinin solunumu hırıltılı bir şekilde çıkar. Ayrıca buna ses kısıklığı da eklenir.
Zehirlenmeye neden olan çamaşır suyunun miktarı fazla ise dilde ödem oluşabilir. Sırt ve göğüs ağrıları başlayabilir. Şiddetli öksürükle birlikte yüz bölgesinde morarmalar oluşabilir. Ayrıca çamaşır suyu ile temas edilmesi halinde cilt yüzeyinde kızarıklıklar oluşarak, döküntüler meydana gelebilir. Cilt yüzeyinde tahrişler oluşabilir.
Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan çamaşır suyu zehirlenmelerinde bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Çamaşır suyu zehirlenmesi belirtileri kişiden kişiye göre değişebilir.
Çamaşır suyu zehirlenmesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Ağız yoluyla çamaşır suyu alımı sonucu boğazda ödem, yanma hissi ve boğaz ağrısı oluşabilir.
Sindirim sistemine bağlı olarak, mide ve karın ağrısı ortaya çıkabilir.
Baş ağrısı ve baş dönmeleri ortaya çıkabilir.
Mide bulantısı ve kusma oluşabilir.
Kanlı dışkılama görülebilir.
Yüksek ateş oluşabilir.
Solunum problemleri ortaya çıkabilir.
Akciğerlerde yanma belirtileri oluşabilir.
Hırıltılı nefes alıp verme ve buna bağlı olarak öksürük gelişebilir.
Dilde ödem oluşarak ses kısıklığı meydana gelebilir.
Çamaşır suyundan zehirlenme seviyesine bağlı olarak göğüs bölgesinde ve sırtta ağrı oluşabilir.
Solunum problemi yaşayan kişilerde yüz bölgesinde morarmalar meydana gelebilir. Bu semptomlar çamaşır suyu zehirlenmesi belirtileri olabilir.
Çamaşır suyuna maruz kalmanızdan kaynaklanan bu tür belirtiler varsa vakit geçirmeden en yakın sağlık merkezine giderek tedavi olmanız oldukça önemlidir.
Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?
Çamaşır suyu zehirlenmesinde hastanın, kimyasal maddenin bulunduğu ortamdan hemen uzaklaştırılması gerekir. Çamaşır suyu kokusu hızlıca yayılma özelliği göstererek belirtilerin şiddetini artırabilir. Zehirlenmenin gerçekleştiği ortam hemen havalandırılmalıdır.
Hasta kendinde ise bol oksijen alarak solunumunu kuvvetlendirmelidir. Daha sonra en hızlı şekilde hastaneye götürülmelidir. Hasta, zehirlenmenin etkisine bağlı olarak hastanede gözetim altında tutulabilir. Bu süreçte gerekli tedaviler yapılarak kimyasal maddelerin etkisi vücuttan uzaklaştırılır.
Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Tedavisi
Çamaşır suyu zehirlenmesine ne iyi gelir sorusunun yanıtı vakanın türüne göre değişiklik gösterir. Vücudun temas ettiği ya da yutma ile gerçekleşen zehirlenme vakalarında uygulanacak tedaviler de farklılaşabilir.
Fazla miktarda yutulan çamaşır suyundan iç organlar etkilenebilir. Bu durumda zarar gören iç organların onarılıp tedavi edilmesi yıllar alabilir. Çamaşır suyu zehirlenmesinde tedavinin ihmal edilmesi böbrek yetmezliği, hipertansiyon ve pek çok hastalığın tetikleyicisi olabilir. Bundan dolayı çamaşır suyu zehirlenmesi belirtileri fark edildiğinde zaman kaybetmeden tedavi sürecine başlamak önemlidir.