Buz Yanığı Belirtileri Nelerdir? - Hatay Gazetesi

Buz Yanığı Belirtileri Nelerdir?

  • Eklenme Tarihi :18.09.2024 | 10:46
  • Muhabir :Haber Merkezi

Buz Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Çeşitli tedaviler ve cerrahi müdahaleler buz yanığına ne iyi gelir sorusuna yanıt olarak verilebilir. Buz yanığı diğer yanık türlerinden daha farklı bir etkiye sahiptir.

Tedavisi için hangi yöntemin uygun olduğuna karar verilirken problemin şiddetine ve hangi sebeple geliştiğine dair bilgi sahibi olmak önemlidir.

Dolayısıyla buz yanığının tedavisi için yalnızca bir sağlık personeli sizlere yardımcı olabilir.

Buz yanığının belirtileri şu şekildedir:

Cilt dokusunda karıncalanma ve bunu takip eden his kaybı,

Ağrı ve uyuşma,

Problemli bölgede cildin soluk bir renk alması ve vücudun diğer bölgelerine oranla çok daha soğuk olması. 

Buz yanığı genellikle el ve ayak uçlarında oluşan bir problemdir.

Uzun süre boyunca müdahale edilmezse ve soğuk durumu değişmezse uzuv kaybetme riski meydana gelir. Belirtiler erken, orta ve ileri olmak üzere üç farklı şekilde ele alınabilir. Bunlar:

Erken aşama buz yanığı belirtileri: Soğuk yanmasından etkilenen bölge karıncalanır. Bölgede uyuşukluk meydana gelir ve cilt rengi beyazlamaya başlar.

Orta aşama buz yanığı belirtileri: Orta aşamada erken aşamadan farklı olarak etkilenen bölge sertleşmeye başlar. Eğer orta aşamada müdahale yapılırsa iyileşme sürecinde sertleşme olan bölgede su toplaması görülür. Su toplamasına kaşıntı ve ağrı hissi de eşlik edebilir.

İleri aşama buz yanığı belirtileri: Soğuk ile temas devam ettiğinde ileri aşama belirtiler görülmeye başlanır. Bunların arasında cilt renginin beyaz, mavi ya da lekeli bir görünüm alması, dokunun çok sert ve soğuk olması bulunur. İleri aşama belirtilere mümkün olan en kısa süre içerisinde müdahale edilmesi gerekir. Aksi takdirde kalıcı his kaybı ya da uzuv kaybı gibi problemler ortaya çıkması muhtemeldir.

İleri aşamada da müdahale edilmezse buz yanığı son aşamaya geçer.

Bu aşamada sıcak bir ortama geçildiğinde yanıktan etkilenen bölgede kanla dolu kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar zamanla siyah kabuklara dönüşür. Siyah kabuklar dokunun öldüğünü işaret eder.

Bazı durumda bahsedilen belirtilere ek olarak yoğun titreme, konuşmada bozukluk ve aksaklık, ateş de görülebilir. 

Buz Yanığı Nedenleri Nelerdir?

Vücut aşırı soğuk karşısında kendini koruma altına almaya çalışır. Buna bağlı olarak damarlar daralır ve damar içerisindeki ısı koruma altına alınır.

Damarların daralması kol ve bacak gibi bölgelerde kan akışının yavaşlamasına yol açar. Bu gibi bölgelere daha az kan gelmesi ise bu bölgelerin soğumasına ve zamanla donmasına neden olur.

Donan bölgede kısa süre içerisinde kan akışı düzelmezse doku kaybı yaşanır, dolayısıyla dokular ölmeye başlar. Buna bağlı olarak gelişen buz yanığının nedenleri arasında şunlar bulunur:

Çok soğuk hava koşullarında dışarıda uzun süre kalmak,

Buz etkisi yaratan dondurucu metallerle ya da çok soğuk sıvılarla doğrudan ve uzun süre temas halinde olmak, 

Soğuk, rüzgârlı ve yağışlı hava koşullarında çok dar veya hava koşullarına uyum sağlamayan kıyafetler tercih etmek, 

Soğukta ve rüzgârlı havada uzun süre dışarıda vakit geçirmek, 

Hava sıcaklığı -15 derecenin altına düştüğü durumlarda korunmasız şekilde dışarıda vakit geçirmek.