Burun Kanamasına Ne Sebep Olur?

  • Eklenme Tarihi :24.05.2023 | 10:52
  • Muhabir :

Burun kanamalarına genellikle burun pasajlarındaki kan akışındaki dengesizlik neden olur.

Burun Kanamasına Ne Sebep Olur?

Bu, buruna kan sağlayan arterler üzerinde çok fazla baskı olduğunda meydana gelebilir. Bu sorunun en yaygın nedeni soğuk algınlığı veya grip virüsüdür. Diğer faktörler arasında alerjiler, sinüs enfeksiyonları, hormonal değişiklikler ve stres bulunur. 

Burun Kanaması Nedenleri: Burun Boşluğu

Burun boşluğu, alnın hemen arkasında başın üst kısmında bulunur. Burun delikleri adı verilen iki açıklık içerir. Bu açıklıklar üst solunum yollarına (trakea ve bronşlar) bağlanır ve nefes almamızı sağlar. Burun boşluğu ayrıca paranazal sinüsleri de barındırır. 

Burun Kanaması Nedenleri: Kan damarları

Burun içinden geçen üç ana kan damarı vardır. Bunlar iç karotid arter, dış karotid arter ve maksiller arterdir. Her üç arter de ortak karotid arterden ayrılır. İç karotid arter beyne kan sağlarken, dış karotid arter yüz ve boynu besler. Maksiller arter yanak bölgesine kan sağlar. 

Burun Kanaması Nedenleri: Sinir Dokusunda Bir Kusur

Bazı durumlarda burundaki kan damarlarını kontrol eden sinir dokusunda bir bozukluk olduğunda burun kanaması meydana gelir. Bu duruma vasküler malformasyon denir. Kan damarı duvarı çok kalınlaştığında veya anormal bir şekil geliştirdiğinde ortaya çıkar. 

Burun Kanaması Nedenleri: Enfeksiyon veya Enflamasyon

Burun kanamasının yaygın bir nedeni enfeksiyondur. Hastayken burnunuzdan kan geldiğini fark ederseniz, bunun nedeni nezle veya grip olmanız olabilir. Burnunuzu sildikten sonra burun deliklerinizden kan geldiğini de fark edebilirsiniz. Bu genellikle burun astarının iltihaplanmasından kaynaklanır. 

Burun Kanaması Nedenleri: Travma

Burun kanamasının diğer nedenleri arasında baş veya boyun yaralanması, kanama bozuklukları ve bazı ilaçlar bulunur. (Haber Merkezi)