Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir? - Hatay Gazetesi

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

  • Eklenme Tarihi :06.07.2024 | 11:56
  • Muhabir :Haber Merkezi

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşı oluşumu farklı belirtiler ile ortaya çıkabilir. Böbrek taşının tipi, boyutu ve oluştuğu bölge göz önüne alınarak böbrek taşı türleri belirlenir. Bilinen böbrek taşı türleri şu şekilde isimlendirilir; kalsiyum oksalat, ürik asit, sistin ve struvit.

Böbrek taşının oluşumu ile birlikte kişileri rahatsız eden bazı belirtiler de ortaya çıkmaya başlar. Böbrek taşı belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

Mide bulantısı

Kusma

İdrardan kan gelmesi

Kötü kokulu idrar

İdrarda yanma

Sırt ve bel ağrısı

Bu belirtilerin haricinde ise ortaya farklı belirtilerin çıkması mümkündür.

Ortaya çıkabilecek diğer belirtiler arasında; karın ağrısı, göğüs ağrısı, kaburga ve kasık ağrısı, ateşlenme yer alır. Kişilerin idrara çıkışında azalma görülebilir ve idrar bulanık olabilir.

Aynı zamanda kişinin idrarı yoğun ve koyu renkte görülebilir. Bu belirtiler haricinde ise böbrek taşı belirtileri arasında;

Ateşlenme

Üşüme

Titreme gibi belirtilerin de görülmesi mümkündür.

Böbrek Taşı Türlerinin Farklılıkları Nelerdir?

Böbrek taşı türleri arasında en sık rastlananı kalsiyum taşlarıdır. Kalsiyum taşları iki farklı görünüme sahiptir.

Büyük ve pürüzsüz olabileceği gibi dikenli ve iri bir görüntüye de sahip olabilir. Kalsiyum taşlarının ortaya çıkma nedenleri arasında genellikle yetersiz beslenme yer alır.

Aşırı miktarda D vitamini takviyesi alınmasına bağlı olarak da bu tip taşların oluşması mümkündür.

Bağırsak ve bypass ameliyatı, metabolik hastalıklar, düzenli kullanılan ilaçlar ve sarkoidoz hastalığı da kalsiyum taşı oluşmasına sebep olabilir.

Struvite taşları genellikle sık sık tekrarlanan idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkar.

Bu taşın oluşumunda herhangi bir belirti ortaya çıkmayabilir. Fakat bu taş yapısı aniden hızlı bir şekilde büyümeye müsait bir yapıya sahiptir.

Struvite taşı oluşumunun erkeklere kıyasla, kadınlarda daha sık görüldüğü de bilinir.

Ürik asit taşları idrar yolu problemlerine bağlı olarak oluşabilir.

Özellikle idrarın asitli bir yapıya dönüşmesi halinde ürik asit taşları oluşmaya başlayabilir. Yetersiz su tüketiminden kaynaklı olarak da bu taşın oluşması mümkündür.

Gut hastalığı, aşırı miktarda protein içeren besin tüketmek, kemoterapi ve kalıtsal hastalıklar da ürik asit taşlarının oluşumunda tetikleyici unsurlardır.

Sistin taşı en nadir görülen böbrek taşları olmasına rağmen bir kere oluştuğunda sık sık tekrarlanabilir.

Genellikle gençlik dönemlerinde ortaya çıkar. Sık sık tekrarlayan bir taş türü olduğu için ilerleyen süreçte böbrek hastalıklarına ve özellikle böbrek yetmezliğine neden olabilir. Kalıtsal bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkar.