Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır? - Hatay Gazetesi

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

  • Eklenme Tarihi :23.10.2024 | 15:20
  • Muhabir :Haber Merkezi

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde oluşan gıda zehirlenmelerinin belirtileri aniden başlayabilir. Bozulmuş gıda maddelerinin tüketilmesinden sonra zehirlenme belirtileri ilk 30 dakikada oluşabilir. Bazı durumlarda bu süre 72 saate kadar çıkabilir.

Bebeklerde görülen; kanlı ishal, boyun bölgesinde sertleşme, ateşlenme, kusma, baş ağrısı, bebeklerde huzursuzluk, ağlama nöbetleri, halsizlik gibi belirtilerle gıda zehirlenmesi olduğu anlaşılabilir. Özellikle bu belirtilerin varlığı birkaç gündür devam ediyorsa mutlaka uzman bir doktora bebeğinizi muayene ettirmeniz gerekir. Bebeklerde gıda zehirlenmesine pek çok mikrop, bakteri türü ve virüs neden olabilir;

Kampilobakter: Çiğ sütte, tavukta, kabuklu deniz ürünlerinde, hindi etinde ve kirli sularda bu tür bakteriler bulunur. İshal, kusma, kramp ve ateş gibi semptomlar genellikle maruziyetten iki ila beş gün içinde gelişir ve yaklaşık bir hafta sürer.

Clostridium Perfringens: Kırmızı ve beyaz ette, bozuk gıda ürünlerinde bu tür bakteriler bulunabilir. Bozulmuş gıdanın tüketilmesinden itibaren altı saat ila bir gün içinde gelişebilir ve yaklaşık 24 saat sürebilir.

Escherichia Coli: E. coli enfeksiyonu genellikle maruziyetten üç ila dört gün sonra şiddetli kanlı ishal, mide ağrısı ve kusmaya neden olur. Semptomlar beş ila 10 gün arasında sürer. Nadiren, oluşan semptomlar hemolitik üremik sendroma (HÜS) ilerleyebilir. En sık 10 yaşın altındaki çocuklarda ve bebeklerde görülür. Böbrek yetmezliğine, kan damarı duvarlarının astarında hasara ve kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına neden olabilir.

Listeria: Çiğ ve bozuk meyve, sebzeler ile pastörize işleminden geçemeyen süt ürünlerinde yaygın olarak bulunan bir bakteridir. Bebeklerde görülen gıda zehirlenmesinin yaygın nedenlerinden biridir.

Norovirüs: Bozulmuş yiyecek veya içeceklerin tüketilmesiyle norovirüse bağlı gıda zehirlenmeleri oluşabilir. Ayrıca doğrudan temas, kirlenmiş yüzeylere dokunarak ve yıkanmamış ellerin ağza götürerek de yayılabilir. İshal, kusma, mide ağrısı gibi belirtiler oluşturabilir.. Semptomlar genellikle bir ila üç gün sürer ancak bebeklerde, çocuklarda, yaşlı yetişkinlerde ve hastanede yatan hastalarda daha uzun sürebilir.

Salmonella: Et, kümes hayvanları, yumurta, çiğ ürünler ve kuruyemişler dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler salmonella kaynaklı gıda zehirlenmelerine neden olur. Salmonella kaynaklı gıda zehirlenmesi, maruziyetten altı saat ila altı gün sonra ishal, mide krampları, ateş ve kusmaya neden olur. Belirtilerin tamamen ortadan kalkması dört ile on gün arasında olmaktadır.

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde meydana gelen gıda zehirlenmeleri farklı belirtilerle kendini belli eder. Bebeklerde gıda zehirlenmesinde karşılaşılan genel belirtiler şu şekildedir;

İshal

Mide bulantısı ve kusma

Huzursuzluk

Ağlama nöbetleri

Halsizlik

Kanlı dışkılama

Ateşlenme

Baş ağrısı

Boyun bölgesinde sertleşme gibi semptomlar bebeklerde oluşan gıda zehirlenmelerinden kaynaklanıyor olabilir.