Barbunya Faydaları Nelerdir? - Hatay Gazetesi

Barbunya Faydaları Nelerdir?

  • Eklenme Tarihi :20.05.2024 | 13:29
  • Muhabir :Haber Merkezi

Barbunya Faydaları Nelerdir?

Barbunya faydaları ile dikkat çeken bir baklagildir. Vücuttaki kas kütlesinin desteklenmesinden sindirimin düzenlenmesine, diyabet riskinin azaltılmasından kan basıncının düşürülmesine kadar sayısız fayda sağlar. Başlıca faydaları aşağıdaki gibidir:

 

Diyabeti kontrol altında tutmak ve bu riski azaltmak isteyenler için faydalıdır. Yüksek lif içeriğiyle kan şekerini dengeleyerek insülin miktarını azaltır.

Glikozdaki ani yükselme ve düşme durumuna karşı enerji seviyesinin dengelenmesini sağlar.

Diyet lifi içerir. Bu özelliği ile LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesinin düşmesini destekler. Böylelikle kalp sağlığı desteklenir.

Barbunyanın faydaları metabolizmayı da olumlu etkiler. Metabolizma, vücudun hücrelerinde meydana gelen kimyasal bir reaksiyondur. Proteinler metabolizmayı kontrol etmede etkilidir. Tüketilen her gıda enerjiye dönüşür. Bu enerji de vücudu canlı hissetmeye, gelişmeye ve büyümeye teşvik eder. Barbunya da metabolizmayı bu yönde destekler.

Barbunyada bulunan B1 vitamini vücut sağlığını olumlu yönde destekler. B1 vitamini beynin işleyişini sağlayan, konsantrasyonu ve hafızayı artıran bir vitamindir. Bunlara ek olarak bunama ve Alzheimer gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini azaltır.

Barbunya bazı kanser türlerine karşı korunmayı destekler. Özellikle kolon kanseri ve pankreas kanseri karşısında oluşabilecek risklerin önlenmesine yardımcı olur.

Barbunya Neye İyi Gelir?

Barbunya faydaları ile vegan beslenen kişiler için harika bir besin seçeneğidir. 90 gram barbunyada yaklaşık olarak 8 gram protein bulunur.

Bu özelliği ile vegan olan kişilerin günlük protein alımını artırmak adına önemli bir kaynaktır.

Bununla birlikte barbunyanın içerdiği protein esansiyel amino asitleri sağlayamaz.

Bu sebeple süt ve et ürünleri tüketmeyen kişilerin esansiyel amino asit almak adına tohum ya da tam tahıl gibi besinleri de tüketmeleri gerekir.

Esansiyel amino asitler, insan vücudunun kendi başına üretemediği ve dışarıdan alınması gereken 9 amino asittir.

Vücudumuzun protein sentezi, doku onarımı, enzim ve hormon yapımı, bağışıklık sistemi gibi birçok önemli fonksiyonu için bu amino asitlere ihtiyacı vardır.

Antioksidan bakımından zengin bir kaynak olan barbunya; antioksidan içeriğiyle, vücudun hastalıklara ve hücre hasarına sebebiyet verebilen serbest radikallerle savaşma sürecini destekler.

Antioksidan zengini olan barbunya, vücuttaki enflamasyonu azaltmayı ve bunun yanı sıra otoimmün rahatsızlıklar, kanser ve kalp hastalığını önleme sürecini destekler.

Barbunyanın faydaları arasında kötü kolesterolün azaltılması da yer alır. Barbunya, lif ve protein bakımından zengindir.

Lif ve protein, kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Bu nedenle kalp hastalığı riskinin azalmasına katkıda bulunur.

Barbunya, lif bakımından zengindir. Lif, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Kabızlığı önler ve sindirimi kolaylaştırır.

Barbunya, düşük kalorili ve yüksek lifli bir besindir. Bu nedenle kilo vermeye yardımcı olur. Barbunya, C vitamini ve diğer vitamin ve mineraller bakımından zengindir.

C vitamini ve diğer vitamin ve mineraller, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Barbunya, magnezyum ve kalsiyum bakımından zengindir. Magnezyum ve kalsiyum, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.